Metode de screening pentru cancerul colorectal, la SANADOR

Metode de screening pentru cancerul colorectal, la SANADOR
Articol susţinut de Sanador -

Cancerul colorectal este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în România, potrivit datelor Globocan 2020, iar mortalitatea provocată de acest tip de cancer este pe locul al doilea în topul deceselor provocate de afecţiuni oncologice. De cele mai multe ori, cancerul colorectal provoacă simptome (tulburări de tranzit intestinal, dureri abdominale, balonare, prezenţa sângelui în scaun) doar într-un stadiu avansat, când este necesar un tratament complex, agresiv şi deseori mutilant, de aceea sunt importante testele de screening. Acestea ajută la identificarea din timp a unor formaţiuni suspecte, care pot fi tratate rapid, deseori minim invaziv, asigurând astfel o bună calitate a vieţii pacientului.

Tot prin investigaţii de screening pot fi descoperite şi mici formaţiuni benigne - polipi colonici - care pot să apară pe peretele interior al colonului fără să determine manifestări clinice. Dacă nu sunt identificaţi şi trataţi corespunzător, polipii pot degenera şi se pot transforma, în timp, în cancer de colon.

Testele de screening sunt recomandate în lipsa oricăror semne şi simptome, dar sunt utile şi pentru diagnostic, atunci când există manifestări clinice care pot indica un cancer de colon. La SANADOR, pacienţii au acces la servicii integrate atât de screening, cât şi de diagnostic, tratament şi monitorizare pe termen lung a diferitelor afecţiuni digestive, inclusiv pentru cancerul colorectal.

Recomandări de screening pentru cancerul colorectal

Ghidurile internaţionale recomandă ca screeningul pentru cancerul colorectal să înceapă în jurul vârstei de 45 de ani, în cazul persoanelor care nu au factori de risc pentru această afecţiune. Dacă în familie au existat sau există cazuri de cancer de colon sau de polipi colonici, atunci screeningul ar trebui să înceapă mai devreme.

Există mai multe metode de screening al cancerului colorectal, alegerea celei mai potrivite soluţii fiind stabilită de medic împreună cu pacientul, ţinându-se cont de particularităţile cazului şi de starea generală de sănătate a persoanei investigate. Într-o primă etapă, pacientul trebuie să facă un set de analize de sânge, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra stării de sănătate generale.

Medicul poate recomanda şi o testare ADN din materii fecale, în acest fel putând fi identificate modificări celulare ce ar putea indica un cancer de colon sau leziuni precanceroase. În funcţie de factorii de risc pentru fiecare pacient şi de vârstă acestuia, medicul poate indica testul pentru hemoragii oculte în materiile fecale şi testul imunochimic fecal, ambele recoltate din scaun, în vederea identificării unei sângerări ascunse. Toate aceste investigaţii vor fi recomandate personalizat, în funcţie de factorii de risc ai fiecărui pacient şi de istoricul său medical. Astfel, medicul gastroenterolog va stabili un program de screening adaptat la specificul fiecărui caz.

Rectosigmoidoscopia este o altă investigaţie utilizată în screeningul cancerului colorectal, dar aceasta permite numai analizarea colonului inferior, de aceea metoda cea mai eficientă şi mai folosită pentru screeningul cancerului de colon este colonoscopia - clasică sau virtuală. În cazul pacienţilor cărora nu li se poate face colonoscopie, se poate apela la o clismă cu bariu, substanţa de contrast ajutând la evidenţierea colonului şi rectului în timpul efectuării ulterioare a unor radiografii. Metoda este mai puţin utilizată însă, pentru că are o capacitate scăzută de a identifica polipii precanceroşi, comparativ cu alte metode.

Colonoscopia, principala metodă de screening pentru cancerul colorectal

Cunoscută şi sub denumirea de endoscopie digestivă inferioară, colonoscopia oferă medicului posibilitatea de a vizualiza interiorul rectului şi colonului, pentru a identifica formaţiuni suspecte – tumori sau polipi. Pe de altă parte, această investigaţie poate fi utilizată şi în scop terapeutic, pentru că în timpul procedurii medicul poate să excizeze o formaţiune suspectă sau un fragment din mucoasa intestinală, prin biopsie, în vederea unui examen histopatologic şi  imunohistochimic în Laboratorul de Anatomie Patologică. Biopsia este singura investigaţie care permite un diagnostic de certitudine pentru cancerul de colon şi permite inclusiv stadializarea bolii, element esenţial pentru stabilirea strategiei terapeutice potrivite.

Colonoscopia este o procedură minim invazivă, care necesită o pregătire riguroasă a pacientului, medicul indicându-i toţi paşii pe care trebuie să îi urmeze înainte de efectuarea acesteia. De obicei, investigaţia se face cu anestezie, pentru confortul pacientului, însă medicul este cel care decide, în funcţie de fiecare caz în parte, dacă este posibilă sedarea.

Investigaţia presupune introducerea în colon, prin anus, a unui tub subţire şi flexibil, la care sunt ataşate o cameră video de mici dimensiuni şi o sursă de lumină. Imaginile obţinute astfel sunt redate pe un monitor şi analize de medic.

Medicul poate recomanda, de asemenea, în funcţie de particularităţile cazului, şi o colonoscopie virtuală (colono-CT). Această tehnică permite scanarea zonei abdominale cu ajutorul tomografiei computerizate (CT) şi oferă imagini în secţiuni transversale ale organelor abdominale, permiţând medicului să identifice o eventuală modificare la nivelul colonului şi rectului.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii beneficiază de cele mai bune condiţii pentru efectuarea unei colonoscopii, în laboratorul de endoscopie digestivă, dotat cu aparatură de ultimă generaţie. Investigaţia este realizată de medici foarte bine pregătiţi şi cu experienţă vastă, procedura fiind sigură, rapidă şi confortabilă pentru pacient, pentru că se realizează cu sedare profundă, sub atenta supraveghere a unui medic anestezist dedicat.

De asemenea, pacienţii au acces la analize de laborator performante şi la investigaţii imagistice complexe – tomografie computerizată, examen RMN şi scanare PET-CT – importante pentru un diagnostic avansat al cancerului de colon, în cazul identificării unor tumori suspecte.

Laboratorul de anatomie patologică asigură un diagnostic de certitudine, prin examen histopatologic şi imunohistochimic al polipilor şi tumorilor prelevate prin biopsie.

Dacă este diagnosticat un cancer de colon, pacienţii beneficiază la Centrul Oncologic SANADOR de cele mai moderne tratamente disponibile la ora actuală, inclusiv de intervenţii chirurgicale minim invazive, atunci când există indicaţie pentru această metodă. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, operaţia va fi completată de alte soluţii terapeutice – chimioterapie, radioterapie, imunoterapie sau terapie ţintită.

viewscnt