Ministerul Sănătăţii a elaborat normele metodologice pentru înfiinţarea Colegiului Fizioterapeuţilor din România

Ministerul Sănătăţii a elaborat normele metodologice pentru înfiinţarea Colegiului Fizioterapeuţilor din România

Ministerul Sănătăţii a elaborat normele metodologice pentru înfiinţarea Colegiului Fizioterapeuţilor din România, un organism prevăzut de legislaţie din 2016. 

Astfel, legea nr. 229/2016 a reglementat activităţile şi practicile legate de exercitarea profesiei de fizioterapeut, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Fizioterapeuţilor din România.

Însă pentru aplicarea legii este nevoie de norme metodologice, aprobate prin hotărâre a guvernului.

Proiectul de norme metodologice ale Legii nr. 229/2016  stabileşte condiţiile de exercitare a profesiei de fizioterapeut.

"Fizioterapeutul furnizează servicii conexe actului medical, pentru dezvoltarea, menţinerea şi restabilirea capacităţii de
mişcare şi a abilităţii funcţionale ale pacienţilor/beneficiarilor, la indicaţia medicului specialist", se arată în proiect.

Fizioterapeutul îşi desfăşoară activitatea sub principiul independenţei profesionale, în colaborare cu medicul specialist, după caz în cadrul echipei multidisciplinare, respectând prescripţia medicală, orice decizie fiind luată spre binele pacientului, potrivit normelor propuse.

Proiectul stabileşte şi condiţiile privind autorizarea, suspendarea şi retragerea dreptului de exercitare a profesiei de fizioterapeut.

"Fizioterapeuţii care întrunesc condiţiile prevăzute de lege exercită profesia pe baza autorizaţiei de liberă practică eliberată de Colegiul Fizioterapeuţilor din România, avizată anual", arată proiectul de norme metodologice.

La înscrierea în Colegiul Fizioterapeuţilor din România, fiecare fizioterapeut urmează să primească un număr unic generat din registrul unic al fizioterapeuţilor, care se înscrie pe autorizaţia de liberă practică.

viewscnt