Vaccinul anti-HPV este în continuare disponibil la medicii de familie şi la direcţiile de sănătate publică (DSP) judeţene, după ce în prima jumătate a acestui an au fost utilizate 52.066 de doze pentru imunizare, a precizat miercuri Ministerul Sănătăţii.
Cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt provocate de virusul HPV (human papilloma virus).
Vaccinarea anti-HPV este sigură şi poate preveni şase forme de cancer, inclusiv 90% din numărul de cazuri de cancer de col uterin, spun specialiştii.
În România, vaccinul anti-HPV se administrează doar la cerere, cu seruri achiziţionate de Ministerul Sănătăţii.
La 30 iunie 2022, în România erau disponibile în cabinetele medicilor de familie şi în stocul DSP-urilor 56.841 doze de vaccin-HPV, potrivit Ministerului Sănătăţii.
"În primele 6 luni ale acestui an, au fost utilizate 52.066 de doze de vaccin împotriva HPV, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii", a menţionat ministerul, într-un comunicat.
Pentru imunizarea persoanelor de până la 14 ani sunt necesare două doze, iar pentru cele ce depăşesc această vârstă câte trei doze.
În România, vaccinarea împotriva HPV este gratuită şi se realizează în cabinetele medicilor de familie, la fetele cu vârste cuprinse între 11 şi 18 ani, pe baza solicitărilor depuse.
Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare pentru imunizare.
În perioada 1 ianuarie 2022 – 31 iulie 2022 au fost înregistrate la cabinetele medicilor de familie 30.201 de solicitări de vaccinare (16.545 solicitări la vaccinarea anti-HPV pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani şi 13.665 solicitări pentru fetele cu vârsta de 15-18 ani), conform raportului privind vaccinarea anti-HPV realizat de către Institutul Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
"Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin şi Ministerul Sănătăţii încurajează părinţii să solicite informaţii medicilor de familie şi celor de specialitate cu privire la beneficiile acestui tip de vaccinare", mai arată ministerul.