Cum motivează ministrul Sănătăţii proiectul care pune pe picior de egalitate spitalele private cu cele de stat în programele naţionale: scopul este să ieşim din fenomenul de îngrădire a drepturilor pacienţilor

Cum motivează ministrul Sănătăţii proiectul care pune pe picior de egalitate spitalele private cu cele de stat în programele naţionale: scopul este să ieşim din fenomenul de îngrădire a drepturilor pacienţilor

Proiectul de ordonanţă care prevede că spitalele private vor putea furniza servicii medicale decontate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) în cadrul programele naţionale de sănătate curative în condiţii egale cu spitalele de stat are ca scop lărgirea posibilităţilor de tratament ale pacienţilor, cărora nu le va mai fi îngrădit dreptul la alegere, a argumentat luni ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

Proiectul de ordonanţă a fost prezentat în premieră de către 360medical.ro în 20 ianuarie. Ulterior, alte publicaţii au prezentat modificările propuse şi efectele acestora, unii jurnalişti susţinând că ar fi vorba de o “privatizare” a programelor naţionale de sănătate curative.

"De câte ori se reformează ceva în medicină, se scoate această utopie a privatizării. Noi ne dorim să punem pacientul în centrul sistemului şi să lăsăm pacientul să aleagă. Ştiţi foarte bine situaţia catastrofică în care ne aflăm ca sistem sanitar iar una dintre cauze a fost această îngrădire a pacienţilor. Scopul acestor măsuri legislative este să ieşim din acest fenomen de îngrădire a drepturilor”, a afirmat Victor Costache, referindu-se la proiect.

Ministrul a argumentat că spitalele private sunt deja incluse în programele naţionale.

Concret, proiectul de ordonanţă modifică art. 52 alin. (2), lit. c) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care se referă la  unităţile de specialitate selectate pentru implementarea programelor naţionale de sănătate.

În prezent, pot fi selectate pentru implementarea programelor naţionale de sănătate curative şi spitalele private doar “pentru serviciile medicale care excedează capacităţii furnizorilor publici de servicii medicale”.

Proiectul de ordonanţă înlocuieşte paragraful “furnizori privaţi de servicii medicale pentru serviciile medicale care excedează capacităţii furnizorilor publici de servicii medicale” cu următorul cuprins: ”furnizori privaţi de servicii medicale”, ceea ce ar permite derularea fără restricţii a serviciilor medicale decontate în cadrul programele naţionale şi în spitalele private din România.

“Era lăsată în suspans această formulare ambiguă - când sunt excedate anumite capacităţi de primire -, lucru absolut ambiguu şi greu de interpretat. Este vorba despre o updatare firească a acestei legislaţii din 2014. De asemenea, sunt luate şi alte măsuri de modernizare a Legii 95, a acestor servicii medicale integrate ca şi celelalte ţări europene ", a motivat Victor Costache.

Iniţiatorii proiectului de ordonanţă au oferit, de altfel, mai multe argumente pentru susţinerea acestuia.

“Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât şi prin furnizori privaţi, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

“Astfel, se asigură accesul imediat al pacienţilor la tratament in cadrul programelor naţionale de sănătate curative şi, funcţie de opţiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizaţi şi evaluaţi şi care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate”, mai prevede documentul.

viewscnt