O proteină poate indica pacienţii cu risc crescut de cheaguri de sânge

O proteină poate indica pacienţii cu risc crescut de cheaguri de sânge

Aproape o treime dintre pacienţii spitalizaţi cu Covid-19 dezvoltă cheaguri de sânge responsabile de agravarea bolii şi deces. O echipă internaţională a arătat că nivelurile ridicate ale unei proteine din sânge, numită suPAR, au fost asociate cu un risc crescut de formare a cheagurilor.

O echipă internaţională de cercetători conduşi de specialişti de la universitatea din Michigan a studiat o proteină, numită receptor activator al plasminogenului urokinazei solubile, suPAR, şi relaţia sa cu rezultatele critice în cazurile de Covid-19.

Cercetătorii au descoperit că nivelurile mai ridicate de suPAR au fost asociate cu un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge.

În multe cazuri, cheagurile de sânge sunt mortale, ducând la embolie pulmonară, cheaguri de sânge care călătoresc în plămâni. La aproape o treime dintre pacienţii cu Covid-19, aceste cheaguri au dus la deces.

Un răspuns imun anormal este considerat a fi principala cauză pentru Covid-19 sever. Proteina suPAR, care circulă în sânge, provine din celule imune şi s-a dovedit că joacă un rol major în complicaţiile Covid-19.

Noile descoperiri, publicate săptămâna trecută în Journal of the American Heart Association, sugerează că nivelurile de suPAR la pacienţii cu Covid-19 spitalizaţi au fost asociate cu tromboembolism venos (TEV), inclusiv embolie pulmonară, independent de D-dimeri, markerii utilizaţi pentru monitorizarea formării cheagurilor de sânge.

„În mod tradiţional, clinicienii folosesc D-dimer, un produs de degradare a fibrinei, care formează cheaguri de sânge, pentru a evalua activitatea TEV. Acest marker s-a dovedit a fi mai puţin predictiv în boala Covid-19, deoarece formarea cheagurilor de sânge este în mare parte cauzată de un răspuns imun anormal la virus”, a explicat dr. Shengyuan Luo, medic rezident în medicină internă la central medical universitar Rush.
Autorii s-au gândit că observând nivelurile ambilor markeri, suPAR (marker al sistemului imunitar), şi D-dimer (un marker al starii de hipercoagulabilitate si al fibrinolizei endogene, nivelurile crescute fiind înregistrate la pacienţii afectaţi de tromboze), ar putea îmbunătăţi şansele de a determina persoanele cu risc ridicat sau scăzut de formare a cheagurilor de sânge, în rândul pacienţilor spitalizaţi cu Covid-19.

„Chiar înainte de pandemia de Covid-19 am avut această idee despre suPAR. Am văzut nivelurile de marker suPAR ca fiind cel mai puternic factor de risc pentru rezultate proaste în alte infecţii virale şi în boli de inimă şi rinichi”, spune dr. Salim Hayek, directorul medical al clinicilor centrului cardiovascular Frankel, de la universitatea din Michigan.

Când cercetătorii au descoperit gravitatea cheagurilor de sânge care se formează la pacienţii cu Covid-19, la începutul pandemiei, şi-au îndreptat atenţia către suPAR pentru a afla mai multe. Studiile anterioare au arătat că nivelurile de suPAR au fost de trei până la cinci ori mai mari la pacienţii cu Covid-19, şi adesea asociate cu complicaţii ale bolii.

„Am arătat înainte că pacienţii cu niveluri ridicate de suPAR prezintă un risc mult mai mare de deces, leziuni renale, insuficienţă respiratorie care necesită ventilaţie mecanică şi acum tromboembolism venos”, a precizat medicul.

Rezultatele studiului

În cadrul celui mai recent studiu, cercetătorii au analizat datele de la 1.960 de adulţi spitalizaţi cu Covid-19 şi care au avut nivelurile de suPAR măsurate la momentul internării în spital. Toţi pacienţii au fost monitorizaţi până când au fost externaţi, sau, în unele cazuri, până la deces.

Factori importanţi în acest studiu au fost: vârsta, sexul, rasa şi indicele de masă corporală.

Cercetătorii au măsurat nivelurile de D-dimer şi suPAR pe o perioadă de 30 de zile în timpul spitalizării pacienţilor şi au diagnosticat TEV (tromboza venoasă profundă şi embolia pulmonară), folosind ecografii ale membrelor inferioare şi examinări pulmonare.

Rezultatele au arătat că TEV a apărut la 163 de pacienţi, iar dintre aceştia, 65 au dezvoltat tromboză venoasă profundă, 88 au dezvoltat o embolie pulmonară, iar 10 pacienţi au dezvoltat ambele.

Pacienţii care au dezvoltat cheaguri de sânge au avut niveluri suPAR cu aproape 50% mai mari decât cei care nu au dezvoltat cheaguri. Atunci când au folosit nivelurile suPAR şi D-dimer, cercetătorii au putut clasifica 41% dintre participanţii la studiu ca având un risc scăzut de apariţie a tromboembolismului venos.

„Există o corelaţie pozitivă modestă între nivelurile suPAR şi D-dimer; ambele tind să evolueze în aceeaşi direcţie”, a explicat dr. Hayek.

Odată asociate nivelurile suPAR cu formarea cheagurilor de sânge, clinicienii vor putea evalua pacienţii cu risc ridicat sau scăzut, şi vor putea decide ce terapii să folosească pentru a-i trata. În acest fel, persoanele cu risc ridicat ar putea primi medicamente înainte de formarea cheagurilor de sânge.

Studiul proteinei suPAR şi a legăturii sale cu sistemul imunitar are implicaţii pozitive în rândul pacienţilor critici cu Covid-19, concluzionează autorii.

„În fundal, există o mulţime de cercetări care arată că această moleculă (suPAR) face ceva rău în organism atunci când nivelurile sale sunt ridicate. Companiile farmaceutice sunt în curs de dezvoltare a unor medicamente pentru a viza suPAR, astfel că, am putea măsura nivelurile suPAR în mod regulat”, a mai spus medicul.

În prezent, există studii în curs de desfăşurare care testează terapii anti-suPAR la pacienţii cu Covid-19, au mai scris autorii.

viewscnt