O treime din pacienţii cu forme grave de Covid-19 au probleme neurologice

O treime din pacienţii cu forme grave de Covid-19 au probleme neurologice

Dacă până acum se bănuia că infecţia cu noul coronavirus poate da în unele cazuri probleme neurologice, un studiu efectuat de cercetătorii chinezi scoate la iveală afectări ale creierului în cazul unei treimi din cazurile grave de COVID-19. Accidentele vasculare cerebrale, alterarea cunoştinţei şi alte probleme neurologice sunt frecvente în cazurile mai grave ale COVID-19.

Analizând 214 de cazuri de boală cu coronavirusul SARS-COV2, tratate în oraşul Wuhan în faza timpurie a pandemiei globale, medicii au raportat că 36,4% dintre pacienţi prezentau simptome neurologice. Uneori, aceste simptome au apărut în absenţa relativă a simptomelor „tipice” ale COVID-19 - febră, tuse, diaree, motiv pentru care cercetătorii chinezi atrag atenţia că ,,medicii ar trebui să considere infecţia cu coronavirus ca o cauză potenţială a problemei pentru a evita diagnosticul întârziat sau diagnosticarea greşită". Echipa condusă de Dr. Bo Hu, neurolog la Spitalul Union din Wuhan, China a publicat rezultatele în JAMA Neurology.

Ipoteza că noul coronavirus s-ar putea infiltra şi afecta creierul şi sistemul nervos central nu este nouă. Luna trecută, au apărut numeroase rapoarte cu privire la pierderea simţului mirosului, un semn cheie de infecţie, arătând că virusul afectează cumva căile nervoase.

În noul raport, echipa lui Hu a urmărit rezultatele a peste 200 de persoane tratate în trei spitale din Wuhan, epicentrul pandemiei COVID-19. Toţi pacienţii au fost trataţi între 16 ianuarie şi 19 februarie 2020 şi aveau o medie de vârstă de aproximativ 53 de ani. Analizând în mod special simptomele care afectează creierul sau sistemul nervos central, oamenii de ştiinţă au descoperit că acestea au devenit mai frecvente pe măsură ce gravitatea bolii a crescut. Şi, în unele cazuri, simptomele tipice COVID-19 au fost absente.

,,Unii pacienţi fără simptome tipice... de COVID-19 au venit la spital doar cu manifestare neurologică", au scris cercetătorii, potrivit siteului WebMD.com.

În rândul pacienţilor studiaţi, au fost observate cel puţin şase cazuri de accident vascular cerebral sau hemoragie cerebrală.

,,Nu este clar dacă infecţia cu coronavirus a declanşat direct accidentele vasculare cerebrale, dar deteriorarea sau agravarea clinică rapidă ar putea fi asociate cu un eveniment neurologic, cum ar fi accident vascular cerebral, care ar contribui la rata ridicată a mortalităţii", a precizat dr. Bo Hu, neurolog la Spitalul Union din Wuhan.

Mulţi pacienţi cu COVID-19 au ajuns la spital dezorientaţi sau confuzaţi, cu ameţeli, dureri de cap sau chiar convulsii, au remarcat chinezii, care au observat la aceşti bolnavi şi tulburări ale gustului sau mirosului. Potrivit studiului, pacienţii mai în vârstă, dintre care mulţi şi cu alte boli cronice, au fost cu cel mai mare risc de-a avea probleme neurologice legate de COVID-19.

Dr. Rafael Ortiz, şeful chirurgiei neuro-endovasculare din Regiunea Western Health Health din New York City şi Westchester, N.Y a citit noul raport al medicilor chinezi şi a spus că „aceste descoperiri ar putea fi legate de implicarea directă a virusului în creier şi în nervii periferici”, dar a adăugat că este necesară derularea unui studiu prospectiv, de observaţie, cu un număr mai mare de pacienţi care să includă mai multe teste de diagnostic şi neuro-imagistică pentru a avea dovezi mai concludente asupra modului în care noul coronavirus afectează creierul.

viewscnt