Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, la finalul unei reuniuni de două zile, că în acest moment este prea devreme pentru a declara stare de urgenţă internaţională din cauza coronavirusului Wuhan din China, care a provocat până acum 25 de decese.
Totuşi, oficialii în domeniul Sănătăţii se tem că transmiterea virusului s-ar putea accelera în weekend, când sute de milioane de chinezi călătoresc pentru a sărbători noul an chinezesc, care începe sămbătă.
“Este puţin prea devreme să considerăm că această urgenţă în domeniul sănătăţii publice reprezintă o ameninţare internaţională”, a declarat joi seară Didier Houssin, care conduce comisia de urgenţă a OMS, după reuniunea desfăşurată la Geneva, citat de Reuters.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a precizat că cei 16 experţi din cadrul comisiei de urgenţă au avut opinii divergente pe acest subiect.
“Să nu confundăm lucrurile, pentru că este o urgenţă în China, însă nu a devenit încă o urgenţă internaţională de sănătate”, a menţionat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Declararea unei situaţii de urgenţă internaţională de sănătate ar fi însemnat că statelor li s-ar fi solicitat să ia mai multe măsuri pentru a face faţă ameninţării generate de noul virus.
NOUL BILANŢ
Ultimul bilanţ anunţat de autorităţi arată că 25 de persoane au murit în China din cauza coronavirusului Wuhan, iar peste 830 de oameni au fost infectaţi.
China a luat măsuri extreme pentru a limita răspândirera virusului, izolânddouă mari oraşe, Wuhan şi Huanggang, cu o populaţie cumulată de 17 milioane de locuitori.
De asemenea, în zece oraşe a fost întrerupt transportul public, templele au fost închise, iar autorităţilor construiesc spitale speciale pentru a-i trata pe cei infectaţi.
Virusul a fost denumit provizoriu 2019-nCoV de către OMS, în timp ce presa internaţională foloseşte tot mai des numele de “virusul Wuhan”.
O echipă de experţi chinezi a anunţat, pe baza unor analize preliminare, că virusul ar fi putut fi transmis oamenilor de la şerpii vânduţi în piaţa de animale din Wuhan.
Trei echipe separate de cercetare finanţate de organizaţia Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) vor începe să lucreze pentru a dezvolta un vaccin împotriva coronavirusului din China, ţinta fiind ca în iunie să înceapă primele studii clinice.
CUM A IZBUCNIT EPIDEMIA
Virusul a fost detectat pentru prima dată în oraşul Wuhan, provincia Hubei, în 12 decembrie 2019. De altfel, presa internaţională începe tot mai mult să folosească denumirea “coronavirusul Wuhan”.
Ulterior, un grup de cercetători chinezi a descoperit că epidemia misterioasă de pneumonie a fost provocată de un virus din aceeaşi familie cu SARS (sindromul respirator acut sever).
Coronavirusurile reprezintă o familie extinsă de virusuri care provoacă mai multe boli, de la răceala comună până la SARS, potrivit OMS.
SARS a infectat peste 8.000 de persoane şi a provocat 774 de decese în timpul pandemiei care s-a extins începând din Asia şi a afectat 37 de state în 2002 şi 2003.
Un alt coronavirus a provocat epidemia MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu), izbucnită în 2012 în Arabia Saudită. Până acum, MERS a generat 851 de decese pe plan mondial, potrivit OMS.