OMS: Stocurile de vaccinuri împotriva holerei sunt „goale" în timp ce numărul cazurilor creşte

OMS: Stocurile de vaccinuri împotriva holerei sunt „goale" în timp ce numărul cazurilor creşte

Rezerva globală de urgenţă de vaccinuri împotriva holerei este goală, toate dozele disponibile pentru această lună fiind deja alocate ţărilor care se luptă cu focare majore, anunţă două agenţii ale Naţiunilor Unite.

Pentru restul acestui an se preconizează un deficit de cel puţin 50 de milioane de doze între cerere şi ofertă, a adăugat un oficial UNICEF, în condiţiile în care cazurile continuă să crească în întreaga lume.

„Rezerva este goală", a declarat pentru Reuters, Philippe Barboza, responsabil cu holera în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), agenţia de sănătate a ONU.

Lipsa acută de vaccinuri împotriva holerei este o problemă cel puţin din octombrie 2022, când OMS a recomandat folosirea unei singue doze, în loc de două, pentru a extinde stocul pe care îl gestionează împreună cu alte agenţii de sănătate.

Dar recenta creştere a numărului de cazuri, în special în ţări precum Zambia şi Zimbabwe, a pus şi mai multă presiune asupra rezervei limitate.

Numai în luna ianuarie au fost raportate 40.900 de cazuri şi 775 de decese în 17 ţări, a declarat OMS într-o actualizare a situaţiei holeriei la nivel mondial, publicată luni.

Holera poate ucide în câteva ore, fără tratament, deşi poate provoca şi simptome uşoare sau chiar deloc.

Copiii sub cinci ani sunt deosebit de expuşi riscului.

Boala este cauzată de o bacterie care se răspândeşte prin alimente şi apă contaminate, iar accesul la apă curată şi la instalaţii sanitare este important pentru a opri răspândirea bolii.

Dar vaccinurile sunt, de asemenea, un instrument care salvează vieţi.

În prezent, există un singur producător aprobat de OMS care produce vaccinuri împotriva holerei la nivel mondial, Eubiologics Co. din Coreea de Sud, deşi se depun eforturi pentru a extinde gama de vaccinuri.

Directorul adjunct al UNICEF pentru aprovizionarea cu vaccinuri, Andrew Jones, a declarat că în prezent sunt disponibile lunar aproximativ 2,5 milioane de doze de vaccin, iar în total se aşteaptă aproximativ 40 de milioane în acest an.

Cu toate acestea, se aşteaptă ca cererea să fie între 90 şi 100 de milioane de doze atât pentru răspunsul la epidemii, cât şi pentru campaniile de prevenire în 2024, a spus el.

Barboza a precizat că unele ţări nu solicită doze pentru că sunt conştiente că nu mai există.

Cele care cer sunt adesea puţin probabil să primească cantitatea solicitată. Zambia a solicitat 3,3 milioane de doze de vaccin, dar doar 1,9 milioane au fost alocate la 7 februarie.

Jones a declarat că agenţiile care gestionează stocul au trebuit să „prioritizeze acele cereri care se aşteaptă să salveze cele mai multe vieţi".

viewscnt