Aspartamul este un îndulcitor artificial folosit în principal în băuturi răcoritoare de zeci de ani. Două grupuri de experţi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a descoperit acum că substanţa chimică ar putea fi cancerigenă, însă este sigură dacă este consumată în doze zilnice recomandate.
Datele au fost publicate vineri. Primul anunţ a fost făcut de către Agenţia Internaţională de Cercetare asupra Cancerului (IARC), cu sediul în Lyon, Franţa, care a transmis că aspartamul este un "posibil cancerigen", ceea ce înseamnă că există dovezi limitate legate de o asociere între consumul de produse care conţin substanţa şi riscul de a dezvolta cancer, potrivit Reuters.
IARC a transmis că a ajuns la concluziile anunţate pe baza analizei rezultatelor a trei studii clinice realizate în SUA şi Europa care sugerează o legătură între riscul de carcinom hepatocelular şi consumul de îndulcitori artificiali. Primul dintre aceste studii a fost publicat în 2016.
Alte date luate în calcul provin de la studii realizate pe animale şi pe unele dovezi limitate care sugerează că aspartamul are unele proprietăţi chimice asociate cu riscul de cancer.
Experţii din cadrul IARC consideră că este nevoie de studii suplimentare pentru a clarifica dacă aspartamul este sau nu asociat cu un risc mai mare de cancer.
O altă instituţie asociată OMS, JECFA (Comitetul comun al OMS şi FAO privind aditivii alimentari), cu sediul în Geneva, a analizat dacă există un nivel de consum de aspartam de la care apare un risc de cancer, însă nu a descoperit suficiente dovezi în acest sens.
Astfel, JECFA a transmis vineri că menţine recomandarea unei doze maxime de aspartam de 40 mg/kg pe zi. Nivelul a fost stabilit de organizaţie încă din 1981 şi înseamnă că o persoană care are o greutate de 60-70 kg ar trebui să bea mai mult de 9-14 cutii de băuturi carbogazoase pe zi pentru a depăşi limita.
Într-o conferinţă de presă organizată înainte de anunţarea rezultatelor, directorul OMS pentru nutriţie, Francesco Branca, a sugerat consumatorilor care sunt îngrijoraţi să evite consumul de produse care conţin îndulcitori artificiali.
"În cazul în care consumatorii au de luat decizia de a bea o băutură cu îndulcitori sau una cu zahăr, cred că trebuie luată în calcul o a treia opţiune - să bea apă", a spus Branca, citat de Reuters.