Sună science fiction, dar este realitatea zilelor noastre: pacienţi cu coronavirus trataţi de roboţi. S-a întâmplat în Wuhan, unde chinezii, pentru a păstra personalul medical în siguranţă, evitând pe cât posibil infectarea acestuia cu coronavirusul, au folosit roboţii.
Ideea utilizării roboţilor umanoizi poate că nu era prea bine văzută, din perspectiva faptului că ar ocupa locurile de muncă ale oamenilor, dar în mijlocul pandemiei COVID-19 este chiar salutară. Roboţii pot degreva personalul medical al spitalului de anumite sarcini şi pot limita răspândirea virusului. Este dovedit acest fapt de către chinezi. Cadrele medicale din Wuhan, i-au utilizat, potrivit siteului www.aiin.healthcare.com.
Roboţii ale căror costuri se ridică de la 17.000 la 72.000 dolari bucata (nota redacţiei: tehnologia a fost dezvoltată de CloudMinds din Beijing) au verificat temperatura pacienţilor prin termometrie în infraroşu astfel că atunci când cineva intra în spital cu o temperatură ridicată a corpului şi alte semne de febră, dispozitivul avertiza personalul medical. Un model de vârf conectat la o platformă de inteligenţă artificială (AI) se sincronizează cu brăţări şi inele inteligente, purtate de pacienţi. Acest model e capabil să monitorizeze semnele vitale ale pacientului (inclusiv temperatura, ritmul cardiac, nivelul de oxigen din sânge).
,,În culmea crizei coronavirusului de la Wuhan, robotul a fost capabil să monitorizeze semnele vitale ale pacientului, permiţând medicilor şi asistentelor să monitorizeze de la distanţă toate informaţiile vitale ale pacientului pe o singură interfaţă”, a declarat pentru CNBC, Bill Huang, CEO-ul CloudMinds.
14 roboţi au dat o mână de ajutor la Wuhan în îngrijirea pacienţilor cu coronavirus. Pentru un timp, un spital condus anterior de oameni, situat în centrul sportiv Hong Shan din Wuhan, a fost transformat ... într-un spital condus de roboţi, şi alte dispozitive inteligente, a mai spus CEO-ul şi fondatorul CloudMinds, Bill Huang.
Robotii nu ştiu doar să măsoare temperatura pacienţilor, ei pot curăţa şi dezinfecta, pot furniza medicamente pacienţilor, alimente, băuturi fără a avea contact direct cu persoanele.
De exemplu, robotul de serviciu umanoid Ginger a ajutat la internarea în spital a pacienţilor, el având un sistem autonom de navigaţie şi evitare a obstacolelor.
Medicii şi asistentele medicale au fost, de asemenea, echipaţi cu aceste dispozitive inteligente pentru a-şi monitoriza propriile vitale şi pentru a prinde eventualele simptome precoce ale infecţiei.
Două spitale, unul din Florida şi altul din Israel, utilizează inovaţii bazate pe inteligenţa artificială în lupta împotriva COVID-19. Unitatea sanitară americană a instalat un sistem algoritmic pentru a identifica instantaneu febra la vizitatori, iar cea din Israel monitorizează pacienţii cu COVID-19 cu ajutorul unui senzor plasat sub saltelele lor.