Prima persoană decedată din cauza virusului Alaskapox descoperit recent

Prima persoană decedată din cauza virusului Alaskapox descoperit recent

De la descoperirea sa, în 2015, au fost raportate şapte infecţii cu Alaskapox, potrivit Departamentului de Sănătate al statului american. Cel mai recent caz a fost identificat la un bărbat în vârstă care a murit luna trecută.

Un bărbat în vârstă, din Alaska, a murit din cauza Alaskapox, primul deces cunoscut cauzat de acest virus recent descoperit, au anunţat autorităţile sanitare ale statului american.

„Acesta este primul caz de infecţie severă cu Alaskapox care a dus la spitalizare şi deces", a precizat departamentul de sănătate într-un comunicat de săptămâna trecută.

Bărbatul, care locuia în îndepărtata peninsulă Kenai, a fost spitalizat în noiembrie anul trecut şi a murit la sfârşitul lunii ianuarie, potrivit unui buletin informativ emis săptămâna trecută de oficialii de sănătate publică din Alaska.

Oficialităţile l-au descris pe bărbat ca fiind în vârstă, fără însă a furniza vârsta exactă a acestuia.

Bătrânul, care urma un tratament împotriva cancerului, avea un sistem imunitar compromis din cauza medicamentelor, ceea ce ar fi putut contribui la gravitatea bolii sale, se arată în buletin.

Experţii spun că boala este adesea uşoară şi că infecţiile rămân rare la om, deoarece virusul se găseşte în principal în populaţiile de mamifere mici din Alaska.

„Şase dintre cele şapte cazuri au fost uşoare şi s-au rezolvat de la sine, astfel încât pacientul nici măcar nu a avut nevoie de îngrijiri de susţinere din partea unui furnizor de servicii medicale", a declarat pentru CNN, dr. Joe McLaughlin, epidemiolog şi şef al Secţiei de Epidemiologie din cadrul Departamentului de Sănătate din Alaska.

Alaskapox, cunoscut şi sub numele de AKPV, este înrudit cu variola, variola vacii şi mpox (cunoscut anterior drept variola maimuţei), au declarat oficialii din domeniul sănătăţii.

Deşi a fost descoperit abia recent, specialiştii spune că virusul este endemic în populaţiile de mamifere mici din Alaska, infectând în mod regulat şoareci cu spatele roşu, şi alte rozătoare precum veveriţele roşii.

Virusul aparţine genului ortopoxvirus, care include şi virusuri mai bine cunoscute, cum ar fi variola şi mpox, care infectează adesea mamiferele şi provoacă leziuni ale pielii.

Potrivit specialiştilor, Alaskapox este un virus din „lumea veche", care se găseşte de obicei în Africa, Asia şi Europa.

Simptomele care apar la persoanele infectate pot include o erupţie cutanată, ganglioni limfatici umflaţi şi dureri articulare sau musculare.

Doar alte şase cazuri de infectare cu acest virus au fost raportate oficialilor din domeniul sănătăţii din Alaska de la primul caz, în 2015.

Toate persoanele implicate locuiau în zona Fairbanks, la peste 483 de kilometri (300 de mile) de Peninsula Kenai, au precizat oficialii din domeniul sănătăţii.

Toţi au avut cazuri uşoare şi s-au recuperat fără a fi spitalizaţi.

Bărbatul care a murit „locuia singur într-o zonă împădurită şi a raportat că nu a călătorit recent şi nu a avut contacte apropiate cu persoane care să fi călătorit recent, sau cu boli sau leziuni similare", se arată în buletinul de sănătate.

Nu este clar cum se transmite AKPV, dar cercetătorii spun că ar putea fi zoonotic, ceea ce înseamnă că poate sări de la animale la oameni.

Buletinul departamentului de epidemiologie din Alaska precizează că testele au găsit dovezi ale unei infecţii actuale sau anterioare la mai multe specii de mamifere mici din zona Fairbanks, inclusiv la şoareci cu spatele roşu, şi la cel puţin un animal de companie.

Bărbatul a declarat că a avut grijă de o pisică fără stăpân la el acasă, se mai arată în buletin.

Potrivit informaţiilor, pisica a fost testată negativ pentru virus, dar „a vânat în mod regulat mamifere mici şi l-a zgâriat frecvent pe pacient", se arată în buletin.

Acest lucru deschide posibilitatea ca pisica să fi avut virusul pe gheare atunci când l-a zgâriat pe bărbat.

Buletinul mai precizează că a fost observată o zgârietură „notabilă" în apropierea zonei axilei unde a fost observat primul simptom - o leziune roşie.

Oficialii din domeniul sănătăţii au declarat că nu au existat cazuri documentate de transmitere a virusului de către oameni, dar au recomandat persoanelor cu leziuni ale pielii posibil cauzate de Alaskapox să acopere zona afectată cu un bandaj.

Alte recomandări sunt spălarea temeinică a mâinilor, evitarea împrumutării hainelor care ar fi putut atinge leziunile şi spălarea acestora şi a aşternuturilor separat de alte obiecte de uz casnic.

De asemenea, autorităţile sanitare i-au îndemnat pe locuitorii din Alaska să urmeze măsurile de precauţie federale de sănătate atunci când se află în preajma animalelor sălbatice pentru a evita posibilele infecţii cu Alaskapox.

Centrele americane pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) recomandă spălarea mâinilor cu apă şi săpun după contactul cu animalele sălbatice sau cu fecalele acestora.

Vânătorii ar trebui să poarte întotdeauna mănuşi atunci când manipulează animale moarte, chiar dacă acestea sunt proaspăt ucise, sugerează agenţia.

viewscnt