Medicii români care tratează cazuri de COVID-19 pot accesa ghiduri şi proceduri medicale care se aplică în spitalele din Europa. Reţeaua de Solidaritate pune la dispoziţia cadrelor sanitare o serie de documente traduse care provin de la medicii români care lucrează în diaspora în linia întâi.
Ghiduri pe specialităţi medicale, proceduri de decontaminare şi reutilizare a echipamentelor medicale, informaţii utile despre circuitele pacienţilor cu coronavirus, studii ştiinţifice, toate acestea pot fi consultate pe platforma ReţeauadeSolidaritate.com.
Acest site facilitează transferul de informaţii medicale relevante de la medicii români din Europa de Vest, prin urmare dr. Sorin Popescu, co-fondatorul Reţelei de Solidaritate îi îndeamnă pe toţi românii care lucrează în sistemul de sănătate (spital, policlinică, cabinet medical) şi care se simt vulnerabili în faţa riscului de infectare cu coronavirus să acceseze reţeaua.
,,Totul a pornit de la un schimb de experienţă iniţial, al medicilor din Vest cu cei din Est, primii fiind mult mai repede în stare să-şi dezvolte ghidurile lor, au început să ni le dea, să ni le arate şi nouă, să beneficieze şi cei din România. La început le-am tradus, dar, pentru că ele au o dinamică accentuată, le punem la dispoziţie, chiar şi înainte de traducere, pentru a putea fi consultate imediat. Cu alte cuvinte, Reţeaua încearcă să facă un transfer de know-how între sistemele din Vest şi din Est, de la medic la medic, de la un sistem sanitar la altul. Practic, a început ca un schimb de experienţă şi acum s-a transformat într-un schimb de documente, care au rezultat din această experienţă, astfel încât să nu se repete şi în România greşelile pe care le-au făcut ei la început atunci”, a explicat Sorin Popescu, co-fondatorul Reţelei de Solidaritate, potrivit siteului medicalmanager.ro.
Dr. Popescu a precizat că nu-şi doreşte să se repete şi în România greşelile pe care le-au făcut alţii, la începutul crizei! Reţeaua de Solidaritate aduce laolaltă medici, jurişti, voluntari din spaţiul civic şi îşi propune sa combată informaţiile false, promovând informaţie verificată, din surse credibile şi de interes public.
De asemenea reţeaua îi uneşte pe cei care au nevoie de ajutor cu cei care îl pot oferi, indiferent de locul în care se află derulează activităţi diverse, de la strângeri de fonduri pentru ajutorarea spitalelor româneşti cu materiale, la transfer de informaţie între medici români aflaţi pe teritoriul Europei şi pana la consiliere psihologică sau organizarea unor reţele de ajutor pentru romanii din diaspora care se afla în situaţii limită în timpul acestei crize fără precedent.