Bolile vasculare includ afecţiuni ale întregului sistem circulator, care cuprinde artere, vene, vase capilare şi vase limfatice. Vasele de sânge pot fi afectate în mai multe feluri – prin stenoze (îngustări sau blocaje), anevrisme (dilatări), infecţii sau inflamaţii, multe dintre aceste probleme putând duce la complicaţii severe, inclusiv la deces, cum se poate întâmpla în cazul unui anevrism rupt sau al unui accident vascular cerebral.
De aceea, este important ca oricare dintre aceste afecţiuni să fie diagnosticată în timp util şi tratată eficient. În prezent, datorită avansului tehnologic, bolile vaselor de sânge pot beneficia şi de tratament minim invaziv sau endovascular, cu rezultate bune pe termen lung şi numeroase beneficii pentru pacienţi – recuperare rapidă, risc redus de complicaţii şi durată scurtă de spitalizare.
La SANADOR, pacienţii au acces la cele mai performante investigaţii pentru diagnosticul bolilor vasculare şi tratament sigur şi eficient, inclusiv prin proceduri minim invazive sau prin abord endovascular, atunci când există această indicaţie, realizate de o echipă vasculară foarte bine pregătită şi experimentată, alcătuită din specialişti în Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Vasculară.
Cele mai frecvente afecţiunile vasculare
Cele mai întâlnite afecţiuni ale vaselor de sânge (cu excepţia vaselor inimii şi vaselor de la nivel cerebral) pot fi clasificate în mai multe categorii.
Bolile arteriale ale sistemului vascular periferic:
- Boala arterială periferică – apare în special la nivelul membrelor, atunci când circulaţia sângelui este încetinită din cauza îngustării arterelor, ca urmare a aterosclerozei (depunerea de colesterol şi calciu în peretele vascular).
- Boala ateroembolică renală (ateroembolismul renal) – se declanşează atunci când un fragment din placa de aterom se desprinde şi ajunge într-o arteră renală şi blochează sau îngreunează circulaţia sângelui, putând provoca insuficienţă renală acută sau boală cronică de rinichi.
- Boala Buerger (trombangeita obliterantă) – o boală inflamatorie a arterelor mici şi medii, care are drept cauză principală fumatul şi care poate duce, în stadiile avansate, la cangrene şi la necesitatea amputaţiei membrelor.
Afecţiuni ale venelor:
- Varice (vene varicoase) – reprezintă deformarea şi mărirea în diametru a venelor superficiale, cele mai afectate fiind cele de la nivelul membrelor inferioare.
- Insuficienţă venoasă cronică: venele de la nivelul membrelor nu mai pot întoarce sângele spre inimă, apar edeme, varice şi ulcere care nu se vindecă.
Tromboze:
- Tromboembolism pulmonar: este o urgenţă medicală majoră, provocată de ruperea unui cheag de sânge şi deplasarea acestuia la plămâni, unde blochează circulaţia şi, implicit, oxigenarea ţesuturilor. În lipsa tratamentului de urgenţă, se ajunge la deces.
- Tromboză venoasă profundă – formarea unui cheag de sânge în interiorul unei vene situate profund, cel mai frecvent la nivelul gambelor, coapselor sau pelvisului, care blochează circulaţia.
- Tromboflebite superficiale (tromboza venoasă superficială) – inflamarea venelor superficiale.
Vasculită – inflamarea vaselor de sânge.
Echipa vasculară şi managementul integrat al bolilor vasculare, la Spitalul Clinic SANADOR
Pentru diagnosticarea şi tratarea corectă a bolilor vasculare este necesar un management integrat, multidisciplinar, care presupune o colaborare strânsă între medici cu diferite specializări – cardiologi, cardiologi intervenţionişti, radiologi intervenţionişti, specialişti în imagistică medicală, chirurgi vasculari.
Pentru stabilirea diagnosticului de certitudine, medicul cardiolog va recomanda o serie de analize de laborator şi investigaţii avansate, care să permită identificarea oricărei leziuni sau anomalii de pe vasele de sânge: ecografie vasculară, angiografie, angio-CT, angio-RMN.
La SANADOR, diagnosticarea bolilor vasculare se realizează cu ajutorul unor echipamente medicale ultraperformante, cum sunt aparatele RMN cu putere 3Tesla şi angiografele de ultimă generaţie Philips Azurion 7. În funcţie de rezultatele acestor investigaţii, echipa vasculară va stabili care este cel mai potrivit tratament, pentru fiecare pacient în parte.
Echipa vasculară de la Spitalul Clinic SANADOR include specialişti cu experienţă îndelungată, care pot realiza cele mai avansate proceduri endovasculare şi intervenţii chirurgicale vasculare minim invazive, cu beneficii semnificative pentru pacient. Departamentul de Chirurgie Vasculară SANADOR colaborează cu medicii specializaţi în cardiologie intervenţională, pentru a realiza împreună intervenţii vasculare hibride, în Laboratorul de Angiografie şi Cateterism Cardiac.
Avantajele intervenţiilor vasculare hibride
Intervenţiile hibride presupun utilizarea unei tehnici speciale, care îmbină abordul endovascular şi cel chirurgical, pentru a trata mai multe afecţiuni vasculare în acelaşi timp operator. Acest tip de tratament este indicat de obicei pacienţilor cu boală vasculară periferică cu afectare multisectorială, care au numeroase stenoze şi ocluzii ale arterelor. În mod normal, aceşti pacienţi ar necesita două intervenţii chirurgicale separate – o procedură intervenţională (endovasculară), apoi una chirurgicală, în vederea revascularizării vasului de sânge afectat (prin realizarea unui bypass).
Prin realizarea unei singure intervenţii terapeutice, pacientul se bucură de numeroase avantaje: recuperare rapidă, durată scurtă de spitalizare şi risc redus de complicaţii. Cel mai important beneficiu este însă rapiditatea tratamentului, pentru că pacientul nu mai trebuie să aştepte să se recupereze după prima procedură, pentru a putea suporta o nouă operaţie. Iar pentru pacienţii cu ischemie critică a membrelor, timpul este esenţial, pentru că riscă să ajungă la necroză şi la amputaţia membrului afectat.
La Spitalul Clinic SANADOR, intervenţiile vasculare hibride sunt realizate, în condiţii de maximă siguranţă, de o echipă vasculară formată din specialişti cu o vastă experienţă în Cardiologie intervenţională şi Chirurgie vasculară, care beneficiază de ajutorul echipamentelor performante din Laboratorul de Angiografie. Acest laborator este dotat cu un sistem de ventilaţie cu presiune pozitivă, care aspiră ionii generaţi în intervenţiei şi reduce astfel expunerea pacientului la radiaţii.