Adunarea Generală a Federaţiei Internaţionale a Podiatrilor (FIP-IFP) a avut loc în data de 14 iunie 2020, cu această ocazie fiind numită în conducerea Consiliului European al Podiatrilor şi o româncă alături de alţi cinci europeni. Norina Gâvan, membru fondator al Asociaţiei de Podiatrie, face parte din conducerea ECP.
,,Este o onoare pentru mine şi mă bucur că munca şi contribuţia noastră la dezvoltarea podiatriei din România este recunoscută în Europa. Mă voi strădui să fiu un bun ambasador al podiatriei româneşti, să îmi aduc contribuţia, alături de colegii din Asociaţia de Podiatrie, în continuare, la dezvoltarea acestui domeniu medical în România, şi în UE”, a precizat Norina Gâvan.
La întâlnirea desfăşurată virtual din cauza contextului epidemiologic, Christian Jérôme, preşedintele actual al FIP-IFP, a făcut bilanţul organizaţiei pentru anul 2019, iar Carles Verges, preşedintele Consiliului European al Podiatrilor (ECP), a prezentat obiectivele realizate în perioada 2018 – 2020 şi planurile de viitor pentru anii 2020 -2023. Activităţile ECP se concentrează pe promovarea podiatriei în cadrul instituţiilor Uniunii Europene, elaborarea cadrului standard de formare în podiatrie, colaborarea cu asociaţii profesionale (ENPODHE - European Network of Podiatry in Higher Education).
,,La nivelul ECP sunt deja creionate 10 direcţii de activitate pentru perioada 2020 – 2023, direcţii care sunt împărţite în 4 mari domenii. Armonizarea la nivelul UE a educaţiei podiatrice şi a competenţelor acestor profesionişti din domeniul sănătăţii este obiectivul critic al ECP. România este prima ţară din Europa Centrală şi de Est care are recunoscută profesia de podiatru, ca şi profesionist în domeniul sănătăţii (similar balneofiziokinetoterapeutului), cu studii de licenţă şi/sau master. Exemplu nostru se doreşte a fi urmat de celelate ţări vecine. Sunt mândră că reuşitele noastre sunt apreciate la nivelul ECP şi FIP. Şi mulţumesc prietenilor noştri podiatrii, membrii FIP şi ECP, care ne-au susţinut în toate demersurile noastre de până acum. Ţelul nostru este să formăm podiatrii, ca şi profesionişti în domeniul sănătăţii, atât de necesari în echipa multidisciplinară de îngrijire a persoanelor cu diabet, şi a populaţiei generale, în beneficiul acestora, cu scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii acestor categorii“, a spus preşedinta de onoare a Asociaţiei de Podiatrie din România.
Reprezentarea internaţională de care se bucură în acest moment Asociaţia de Podiatrie este rezultatul a 5 ani de eforturi susţinute din partea conducerii acesteia şi a tuturor membrilor. Din noiembrie 2019, Asociaţia de Podiatrie face parte din marea familie a Federaţiei Internaţionale a Podiatrilor (FIP-IFP), iar numirea recentă a Norinei Gâvan în conducerea Consiliului European al Podiatrilor este un semnal puternic că acest domeniu are un viitor promiţător în România şi că se bucură de o susţinere internaţională de la cel mai înalt nivel.
De altfel, Norinei Alinta Gâvan, I se datorează faptul că România apare în cea de-a cincea ediţie a cărţii The Foot in Diabetes, publicată de editura Wiley cu un capitol despre situaţia piciorului diabetic şi a podiatriei în ţara noastră, acest lucru fiind o premieră.
,,Faptul că în noua ediţie a aceste cărţi apare un capitol dedicat României este un progres important. Se datorează activităţii neobosite a colegei mele Norina Găvan, care este alături de noi, fondatorii mişcării pentru podiatrie în ţara noastră, iar activitatea Norinei afară a făcut ca la această nouă ediţie să se introducă un capitol, dedicat piciorului diabetic şi podiatriei în România”, a declarat conf.univ. dr. Ioan Andrei Vereşiu, pentru 360medical.ro.
Nu doar medicii români o apreciază pe Norina Gâvan, despre care spun că a luptat cu ,,răbdare şi anduranţă pentru recunoaşterea acestei specialităţi”, ci şi medicii străini.