Doar unul din cinci americani are o sănătate cardiovasculară optimă, potrivit unei noi analize făcute de Asociaţia Americană a Inimii (American Heart Association). Un studiu şi-a propus să afle cum stau copiii şi adulţii cu inima şi care din sexe are o sănătate cardiovasculară mai precară.
Descoperirile cercetătorilor, publicate integral în revista Circulation, se bazează pe date de la peste 23.000 de adulţi şi copii din SUA care nu sufereau de boli cardiovasculare la momentul studiului.
Analiza a fost prima care s-a bazat pe noua listă de verificare Life’s Essential 8 a AHA, care examinează dieta unei persoane, activitatea fizică, expunerea la nicotină, durata somnului, indicele de masă corporal (IMC), lipidele din sânge, glicemia şi tensiunea arterială. O versiune anterioară a acestei liste de verificare, Life’s Simple 7, nu includea durata somnului.
Participanţii la studiu aveau cu toţii vârste cuprinse între 2 şi 79 de ani. Fiecare a primit un scor de la zero la 100, în funcţie de modul în care se încadrează în lista de verificare Life’s Essential 8.
Cel mai mare scor posibil a fost 100. Scorurile care variază de la zero la 50 sugerează că persoana are o sănătate cardiovasculară „scăzută”, scorurile de la 50 la 79 sugerează o sănătate cardiovasculară „moderată” şi 80 sau mai mare sugerează o sănătate cardiovasculară „înaltă”.
În general, scorul mediu în rândul adulţilor a fost de 64,7. Scorul mediu în rândul copiilor a fost de 65,5, deşi datele din toate cele opt valori nu erau disponibile pentru aceşti participanţi mai tineri. Femeile au avut scoruri generale mai mari (67,0) decât bărbaţii (62,5).
Dintre adulţi, 19,6% dintre participanţi au avut o sănătate cardiovasculară ridicată, 62,5% au avut o sănătate cardiovasculară moderată şi 17,9% au avut o sănătate cardiovasculară scăzută.
Dintre copii, 2,2% dintre participanţi au avut scoruri de 100 şi 29,1% au avut o sănătate cardiovasculară ridicată. Cu toate acestea, comparând copiii mai mici cu copiii mai mari, cercetătorii au observat că proporţia cu sănătate cardiovasculară ridicată a scăzut dramatic pe măsură ce copiii creşteau.
„În general, sănătatea cardiovasculară a populaţiei din SUA este suboptimă şi vedem diferenţe importante în funcţie de vârstă şi grupuri sociodemografice. Analize ca aceasta pot ajuta factorii de decizie, comunităţile, clinicienii şi publicul să înţeleagă oportunităţile de a interveni pentru a îmbunătăţi şi menţine sănătatea cardiovasculară optimă pe parcursul vieţii”, a declarat dr. Donald M. Lloyd-Jones, preşedintele AHA, medic la catedra de medicină internă de la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago, potrivit www.cardiovascularbusiness.com.