Societatea Română a Centrelor de Cercetare Clinică, înfiinţată pentru a susţine activitatea de cercetare clinică din România

Societatea Română a Centrelor de Cercetare Clinică, înfiinţată pentru a susţine activitatea de cercetare clinică din România

Factorii din sectorul public şi privat implicaţi în activitatea de cercetare clinică din România au lansat luni Societatea Română a Centrelor de Cercetare Clinică (SRCCC), o organizaţie cu rol de reprezentare şi manifestare colectivă a centrelor de cercetare clinică, publice şi private, precum şi a echipelor de cercetare clinică.

Societatea promovează dezvoltarea cadrului socio-economic necesar susţinerii activităţii centrelor de cercetare clinică existente, publice şi private, cât şi stimularea înfiinţării de noi centre de cercetare clinică.

"Astăzi, practica medicinei bazate pe dovezi este o provocare atât pentru medici, cât şi pentru sistemele de sănătate, generată de hiatusul dintre modelul actual de practică medicală şi cercetarea clinică, parte esenţială a cercetării ştiinţifice medicale", a declarat preşedintele Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române, acad. Victor Voicu, care este şi preşedinte de onoare al SRCCC, citat într-un comunicat.

Printre membrii fondatori ai societăţii se numără dr. Hans Christian Hoeck, preşedinte al Trialcare şi membru al consiliului de conducere al Society for Clinical Research Sites (SCRS), organizaţie ce conduce la nivel global eforturile de cercetare clinică.

De asemenea, în lansarea SRCCC au fost implicaţi rectorul UMF "Carol Davila", prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, Daniel David, şeful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti, prof. univ. dr. Dragoş Vinereanu, prof. univ. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, medic primar ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică în cadrul Institutului Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuţă" Cluj-Napoca, şi conf. univ. dr. Michael Schenker, medic primar oncologie medicală, fondator al Centrului de Oncologie "Sf. Nectarie" din Craiova şi preşedintele Comisiei de Oncologie din Cadrul Ministerului Sănătăţii.

"SRCCC, alături de partenerii academici, se implică în dezvoltarea curriculelor universitare şi post-universitare, a programelor de educaţie continuă în cercetare clinică şi în structurarea cadrului de desfăşurare a acestor programe, pentru a permite accesul în timp real a membrilor echipelor de cercetare: medici, farmacişti, psihologi, asistenţi medicali şi alţi profesionişti din domenii conexe activităţii de cercetare clinică. SRCCC militează pentru recunoaşterea, de jure et de facto, a echivalenţei calităţii şi contribuţiei actului de cercetare clinică desfăşurat de echipele din România cu cel din Uniunea Europeană sau din Statele Unite", afirmă fondatorii societăţii, în comunicat.

SRCCC susţine dreptul pacienţilor de a beneficia în timp real de o informare corectă şi liberă în ceea ce priveşte cercetarea clinică în general şi asupra proiectelor de cercetare clinică în desfăşurare în România.

De asemenea, pacienţilor trebuie să li se asigure un acces informat şi nediscriminativ la centrele de cercetare clinică, publice şi private, pentru programele de cercetare clinică destinate patologiilor lor, potrivit reprezentanţilor SRCCC.

"Respectând principiile fundamentale ale unui discurs echilibrat, societatea se află în plin proces de dezvoltare, adeziunea fiind deschisă persoanelor juridice implicate în procesul de cercetare clinică, atât din zona academică, a serviciilor medicale, a organizaţiilor de pacienţi, cât şi altor domenii relevante implicate în proces", menţionează comunicatul.

viewscnt