Cancerul este una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel global, incidenţa afecţiunii crescând considerabil odată cu vârsta. Fumatul, consumul în exces de alcool, o viaţă dezechilibrată, poluarea, sedentarismul sunt câţiva dintre factorii de risc asupra cărora se poate interveni, ca măsură de prevenţie (alături de programele de screening), între 30% şi 50% dintre cancere putând fi astfel evitate.
Caracteristic acestui grup de afecţiuni este rapiditatea cu care celulele anormale se dezvoltă, dar şi capacitatea acestora de a metastaza, adică de a invada la distanţă alte părţi ale corpului. De altfel, metastazele sunt principala cauză de deces prin cancer. Cancerul de sân, cancerul de plămân, cancerul colorectal şi cancerul de prostată se numără printre cele mai frecvent diagnosticate tipuri de cancer la nivel global, dar şi în România.
Importanţa diagnosticului precoce
Un diagnostic precoce contribuie la scăderea ratei de mortalitate prin cancer, testele de screening şi controalele medicale periodice având un rol important în acest sens. Prin stabilirea din timp a unui diagnostic corect, pacientul are şanse mult mai mari de vindecare, cu îmbunătăţirea considerabilă a calităţii vieţii. De aceea, este foarte important ca fiecare persoană să fie atentă la diferitele semne şi simptome ce pot să apară, să nu le neglijeze, să nu se autotrateze şi să se prezinte la o consultaţie de specialitate, în funcţie de manifestările clinice pe care le are.
Diagnosticul precoce al cancerului de sân
Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la femeile din România, potrivit datelor Globocan 2020, însă, dacă este depistat din timp, poate beneficia de tratament curativ.
În cazul unei suspiciuni, medicul va recomanda, după examenul clinic (palparea sânilor şi a zonelor axilare), efectuarea unei ecografii mamare, o investigaţie neinvazivă, care utilizează ultrasunete, oferind informaţii despre localizarea şi structura tumorii. Ecografia mamară permite inclusiv stabilirea gradului de risc, prin scorul BI-RADS. De asemenea, medicul poate indica şi efectuarea unei mamografii, o investigaţie imagistică care are o precizie mult mai mare în stabilirea diagnosticului şi care utilizează radiaţii. Ecografia mamară şi mamografia sunt investigaţii recomandate şi pentru screening, în lipsa unor manifestări clinice.
Mai multe date legate de localizarea şi caracteristicile tumorii sau tumorilor sânului pot fi obţinute cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică (RMN). Însă, diagnosticul de certitudine va fi stabilit numai printr-o biopsie mamară, metodă prin care medicul recoltează o mostră din ţesutul tumoral, utilizând un ac special, sub ghidaj imagistic.
La SANADOR, pacientele au acces la investigaţii moderne de screening şi diagnostic pentru cancerul mamar, efectuate cu echipamente medicale de ultimă generaţie. Mamografia digitală 3D cu tomosinteză este realizată la SANADOR cu unul dintre cele mai performante sisteme de mamografie existente în prezent – Selenia Dimensions 3D Hologic, în acest fel obţinându-se rezultate superioare mamografiei digitale convenţionale.
Examinările RMN avansate sunt efectuate la SANADOR cu echipamente de ultimă generaţie – RMN Siemens Magnetom Skyra 3T din Spitalul Clinic SANADOR şi Siemens Magnetom Vida 3T din Clinica SANADOR Floreasca, dar şi cu cele două echipamente RMN de 1,5T din Clinica SANADOR Victoriei.
Diagnosticul precoce al cancerului pulmonar
Cancerul pulmonar este principalul tip de cancer diagnosticat la bărbaţii din România, iar fumatul este asociat, ca factor de risc major, în cele mai multe dintre cancerele pulmonare. În cazul unui pacient suspect de acest tip de cancer, medicul pneumolog va recomanda, într-o primă fază, efectuarea unor analize de sânge, a unui examen citologic de spută şi a unei radiografii pulmonare.
Dacă rezultatele acestor investigaţii indică unele modificări, atunci următorul pas în diagnosticarea cancerului pulmonar este efectuarea unei tomografii computerizate, care oferă imagini net superioare şi informaţii mult mai detaliate comparativ cu radiografiile convenţionale. Însă, investigaţia care are un rol decisiv în stabilirea exactă a diagnosticului este biopsia pulmonară, care poate fi realizată atât prin bronhoscopie, cât şi prin mediastinoscopie. Pentru stadializarea bolii, pacientul va fi supus unei examinări PET-CT, o investigaţie de medicină nucleară de înaltă performanţă.
La SANADOR, pacienţii cu afecţiuni pulmonare au acces la o gamă variată de investigaţii de diagnostic, asigurate de medici foarte bine pregătiţi şi cu o vastă experienţă în domeniu. De asemenea, la Spitalul Clinic SANADOR sunt efectuate intervenţii de chirurgie toracică de înaltă performanţă, atât prin abord clasic, deschis, cât şi minim invaziv, cu avantaje multiple pentru pacienţi.
Totodată, Departamentul de Chirurgie Toracică din Spitalul Clinic SANADOR asigură tratamentul metastazelor pulmonare, cu ajutorul unui laser chirurgical modern – ERASER Nd:YAG (120 W), care este standardul de aur pentru chirurgia metastazelor pulmonare. Pacienţii diagnosticaţi cu cancer pulmonar beneficiază de un management integrat al bolii la Centrul Oncologic SANADOR.
Diagnosticul precoce al cancerului colorectal
Cancerul colorectal este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în România. Tulburările de tranzit intestinal, prezenţa sângelui în scaun, crampele sau durerile abdominale, balonarea, senzaţia de defecaţie incompletă sunt câteva dintre simptomele specifice acestui tip de cancer şi ar trebui să trimită pacientul de urgenţă la un consult de gastroenterologie.
De cele mai multe ori, simptomele nu se manifestă în fazele incipiente ale bolii, de aceea screeningul are un rol important. Colonoscopia este principala metodă de screening şi diagnostic pentru cancerul colorectal, în acest mod medicul având posibilitatea de a vizualiza aspectul mucoasei colonului. În cazul identificării unor anomalii (tumori sau polipi), medicul poate opta, în cadrul colonoscopiei, pentru prelevarea unei biopsii în vederea obţinerii unui diagnostic de certitudine. În completarea acestor investigaţii, se pot folosi şi examinări imagistice complexe, precum CT, RMN, PET-CT.
La SANADOR, diagnosticul cancerului colorectal se realizează cu mare precizie, pacienţii au acces la o gamă variată de investigaţii medicale de gastroenterologie, Spitalul Clinic SANADOR dispunând de un departament de endoscopie ultraperformant şi de medici cu multă experienţă.
Diagnosticul precoce al cancerului de prostată
Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent tip de cancer la bărbaţii din România, după cel pulmonar. Din cauza simptomelor care sunt specifice şi altor afecţiuni – senzaţie de urinare frecventă (mai ales în timpul nopţii), durere la urinare sau la ejaculare, disfuncţie erectilă, prezenţa sângelui în urină sau în spermă, diagnosticul cancerului de prostată se poate pune numai în urma mai multor analize şi investigaţii speciale. Astfel, medicul va recomanda efectuarea unei analize de sânge - antigenul specific prostatei (PSA) - alături de o analiză a urinei şi o examinare a prostatei, prin tuşeu rectal. Dacă rezultatele acestor investigaţii sugerează diferite modificări, atunci investigaţiile continuă, în vederea stabilirii unui diagnostic exact.
Un nivel crescut al PSA nu înseamnă automat un cancer de prostată, de aceea medicul poate indica mai departe o ecografie transrectală şi chiar o examinare imagistică prin rezonanţă magnetică (RMN), pentru a obţine informaţii mult mai exacte cu privire la forma şi structura prostatei. Însă, un diagnostic cert va fi stabilit doar în urma unei biopsii de prostată. În prezent, prin fusion biopsy, procedură care îmbină imaginile obţinute anterior prin examen RMN multiparametric cu imaginea ecografică furnizată în timp real, se poate evidenţia mult mai clar zona suspectă, pentru un ghidaj precis al puncţiei de prostată.
La SANADOR, pacienţii care au indicaţie pentru puncţie biopsie prostatică au acces la fusion biopsy, procedură performantă şi eficientă, realizată cu ecograful de ultimă generaţie BK300, care asigură un grad de detectare a cancerului de prostată mult mai ridicat comparativ cu biopsiile obişnuite.