Riscul ca noul coronavirus din China să ajungă în România este redus în prezent, estimează specialiştii care au participat luni la şedinţa Comitetului interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii.
La şedinţă au participat personalităţi în domeniu din ţară, precum preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, şi managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş”, prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel.
"Riscul că această afecţiune să ajungă pe teritoriul României este redus. Institutul 'Matei Balş' are toate capacităţile să diagnosticheze şi să trateze aceşti pacienţi, dacă va fi necesar", a afirmat prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, la finalul reuniunii.
Întâlnirea a avut loc după ce săptămâna trecută a fost înfiinţat un grup de specialişti, la solicitarea ministrului Sănătăţii, care a elaborat un plan de măsuri care trebuie aplicate în România în cazul apariţiei în ţară a noului virus din China.
Grupul a desemnat şase spitale de boli infecţioase din ţară ca centre de diagnostic şi tratament. De asemenea, grupul a recomandat autorităţilor din România să cumpere termoscanere care să detecteze persoanele posibil infectate pe aeroporturi şi să înfiinţeze echipe de permanenţă medicală în principalele puncte de intrare în ţară.
"În ceea ce priveşte ţara noastră, o bună parte dintre măsurile luate săptămâna trecută sunt deja operaţionale", a afirmat luni prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
Declaraţiile au venit în contextul în care bilanţul coronavirusului din China continuă să se agraveze în ritm rapid, până luni fiind raportate 81 de decese şi circa 2.800 de cazuri de îmbolnăvire din cauza virusului.
Totuşi, o singură ţară din Europa - Franţa - a raportat până acum cazuri de infecţie cu noul coronavirus.
CUM A IZBUCNIT EPIDEMIA
Virusul a fost detectat pentru prima dată în oraşul Wuhan, provincia Hubei, în 12 decembrie 2019.
Ulterior, un grup de cercetători chinezi a descoperit că epidemia misterioasă de pneumonie a fost provocată de un virus din aceeaşi familie cu SARS (sindromul respirator acut sever).
Coronavirusurile reprezintă o familie extinsă de virusuri care provoacă mai multe boli, de la răceala comună până la SARS, potrivit OMS.
SARS a infectat peste 8.000 de persoane şi a provocat 774 de decese în timpul pandemiei care s-a extins începând din Asia şi a afectat 37 de state în 2002 şi 2003.
Un alt coronavirus a provocat epidemia MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu), izbucnită în 2012 în Arabia Saudită. MERS a generat 851 de decese pe plan mondial, potrivit OMS.