Sedentarismul ar putea creşte riscul de a muri de cancer, avertizează un nou studiu, care a inclus aproximativ 8.000 de persoane. Studiul, publicat în jurnalul JAMA Oncology, a chestionat persoane care nu erau bolnave de cancer.
Activitatea fizică a acestora a fost evaluată pe parcursul a şapte zile folosind un dispozitiv de urmărire. Au fost apoi supravegheate timp de cinci ani. În timpul acestei monitorizări, s-a constatat că oamenii cei mai puţini activi aveau un risc cu 82% mai mare de a muri de cancer decât cei care aveau cele mai mari niveluri de activitate fizică.
,,Acesta este primul studiu care arată în mod definitiv o asociere puternică între sedentarism şi decesul prin cancer", a declarat prof. dr. Susan Gilchrist, autorul principal al studiului, de la Universitatea din Texas.
Medicul a spus însă că înlocuirea a cel puţin 30 de minute de inactivitate cu o activitate fizică uşoară sau moderată poate reduce riscul. Despre pericolul sedentarismului asupra sănătăţii a atras atenţia recent şi Asociaţia Medicilor şi Specialiştilor Kinetoterapeuţi din Fotbal din România, în cadrul unei campanii de informare şi conştientizare privind importanţa recuperării medicale.
În opinia acestor specialişti, scăderea musculaturii este un semn al îmbătrânirii. Scăderea densităţii masei musculare se petrece la orice vârstă atunci când din anumite cauze mişcarea este foarte redusă. În timpul vieţii unui adult, efectele îmbătrânirii reduc masa musculară şi puterea cu cel mult 10-15%. În absenţa bolii, cea mai mare parte a pierderii a peste 10-15% poate fi prevenită cu activitate fizică regulată. Cea mai gravă pierdere de masă musculară (numită sarcopenie) derivă din boli sau din inactivitate extremă.
Activitatea fizică regulată care vizează întărirea muşchilor (exerciţii de rezistenţă) poate rezolva parţial sau întârzia semnificativ pierderea de masă şi forţă musculară. În schimb, inactivitatea fizică, în special repausul la pat în timpul unei boli, dar şi reducerea mişcării în această perioadă, pot accelera semnificativ pierderea masei musculare.
Potrivit Codului European Împotriva Cancerului, activitatea fizică reduce riscul apariţiei cancerului intestinului gros (colorectal) şi, la femei, riscul de cancer de sân şi de cancer uterin (endometrial), indiferent de greutatea corporală.
De asemenea, activitatea fizică previne creşterea în greutate – care, la rândul ei, va reduce riscurile apariţiei acestora şi a altor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de rinichi, de pancreas, de esofag şi de vezică biliară. De asemenea, există unele dovezi că un stil de viaţă care reduce comportamentele sedentare (evitarea perioadelor de timp petrecute stând aşezat în timpul zilei) poate preveni apariţia cancerului endometrial.