Studiu: Un pacient cu diabet din zece care suferă de Covid-19 decedează

Studiu: Un pacient cu diabet din zece care suferă de Covid-19 decedează

Zece la sută dintre pacienţii cu diabet zaharat şi Covid-19 decedează într-o săptămână de la internarea în spital, iar 20% au nevoie de un ventilator pentru a respira, sunt concluziile unui nou studiu realizat în Franţa.

Studiul a fost primul care a investigat modul în care COVID-19 îi afectează pacienţii cu diabet. Cercetătorii au analizat datele a peste 1.300 de pacienţi cu COVID-19 care aveau diabet, vârsta medie de 70 de ani şi care au fost internaţi în Franţa în luna martie. Dintre aceştia, 89% au avut diabet de tip II, 3% au avut tip I, iar restul au avut alte tipuri de diabet.  Studiul a reliefat că 1 din 5 pacienţi cu diabet zaharat (DZ) şi COVID-19 a fost plasat pe un ventilator în terapie intensivă în termen de şapte zile de la internarea în spital; 1 din 10 a decedat; iar 18% au fost externaţi.

,,Factorii de risc pentru forma severă de COVID-19 la pacienţii cu diabet sunt identici cu cei găsiţi în populaţia generală: vârsta şi IMC-ul (greutate)", au declarat dr. Bertrand Cariou şi dr. Samy Hadjadj, de la Spitalul Universitar Nantes, ambii cercetători implicaţi în studiu. Potrivit acestora, controlul slab al glicemiei nu pare să afecteze rezultatul unui pacient, dar complicaţiile diabetului şi vârsta înaintată au fost asociate cu şansele crescute de deces.

La fel şi indicele de masă corporală mai mare (IMC), având în vedere că pacienţii cu un IMC mai mare aveau nevoie de un ventilator. Studiul a descoperit că 47% dintre pacienţi au avut complicaţii microvasculare la nivelul ochilor, rinichilor sau nervilor, iar 41% au avut complicaţii macrovasculare la inimă, creier şi picioare. Aceste complicaţii au dublat riscul de deces al pacienţilor, susţin cercetătorii, conform siteului Medicinenet.com

Factorii care triplează riscul de deces la diabeticilor

Vârsta este un factor cheie. Pacienţii de peste 75 de ani au avut de 14 ori mai multe şanse să moară decât pacienţii sub 55 de ani. Pacienţii între 65 şi 74 de ani aveau risc triplu de deces comparativ cu cei sub 55 de ani. În plus, sindromul de apnee în somn a triplat riscul de deces al unui astfel de pacient cu DZ şi şi COVID-19.

Studiul a confirmat că insulina şi alte tratamente pentru controlul glicemiei nu cresc şansele de-a avea forme severe de COVID-19, aşa că ar trebui continuate la pacienţii cu diabet.

Diabeticii mai vulnerabili la coronavirusul SARS-COV2

As.Univ. Dr. Vlad Negulescu, medic primar farmacologie clinică a explicat foarte clar într-un material în exclusivitate pentru 360medical.ro care sunt  mecanismele pe care le declanşează coronavirusul atunci când pătrunde în organism şi de ce diabeticii sunt mai vulnerabili. ,,Persoanele care au patologii pulmonare, cardiovasculare, renale, diabet au sistemul renină – angiotensină – aldosteron activat permanent!”.

Şi medicul diabetolog Oana Parliteanu susţine că ,,diabeticii sunt încadraţi în categoria de risc pentru a dezvolta forma gravă a bolii dată de coronavirus; în special cei trecuţi de 60 ani şi care au şi alte comorbidităţi (boli de inimă, alte boli grave care le slăbesc sistemul imunitar.”

viewscnt