Înlocuirea sării de masă cu un substitut, cu un conţinut mai redus de sodiu şi mai ridicat de potasiu, ar reduce semnificativ rata de accident vascular cerebral, atac de cord şi deces, potrivit rezultatelor unuia dintre cele mai mari studii de intervenţie dietetică efectuate vreodată.
Rezultatele, prezentate la Congresul Societăţii Europene de Cardiologie de la Paris, la sfârşitul lunii august, şi publicate în New England Journal of Medicine, nu au evidenţiat efecte nocive ale înlocuitorului pentru sare.
Aportul ridicat de sodiu şi aportul scăzut de potasiu sunt foarte răspândite şi ambele sunt asociate cu hipertensiunea arterială şi cu riscuri mai mari de accident vascular cerebral, boli de inimă şi moarte prematură.
Substitutul de sare propus înlocuieşte o parte din clorura de sodiu cu clorură de potasiu şi rezolvă ambele probleme în acelaşi timp, spun specialiştii.
Faptul că înlocuitorii de sare scad tensiunea arterială era cunoscut de mult timp, dar efectele lor asupra bolilor de inimă, accidentului vascular cerebral şi ratei decesului au fost neclare până acum.
„Aproape toată omenirea mănâncă mai multă sare decât ar trebui. Trecerea la un înlocuitor de sare ar fi ceva ce toată lumea ar putea face, dacă l-ar găsi în supermarket. Astfel am putea preveni milioane de decese timpurii dacă am folosi pe scară largă înlocuitorii de sare“, spune prof. Bruce Neal, de la The George Institute for Global Health, autor principal al studiului.
Cercetătorii nu au identificat efecte averse în urma folosirii potasiului. Ei spun, însă, că pacienţii cu boli renale grave nu ar trebui să utilizeze înlocuitori de sare, aşa cum nu ar trebui să folosească nici sarea obişnuită.
Studiul, efectuat între aprilie 2014 şi ianuarie 2015, a înrolat 21.000 de adulţi cu antecedente de accident vascular cerebral sau tensiune arterială slab controlată, din 600 de localităţi din cinci provincii din China.
Participanţilor la studiu li s-a oferit suficient înlocuitor de sare pentru a acoperi gratuit toate cerinţele de gătit şi de conservare a alimentelor de uz casnic - aproximativ 20 g de persoană pe zi. Cei din celelalte localităţi au continuat să folosească sare de masă obişnuită.
După o monitorizare efectuată peste aproape cinci ani, specialiştii au descoperit că peste 3.000 de persoane au suferit un accident vascular cerebral.
În rândul celor care au folosit înlocuitorul de sare, cercetătorii au descoperit că riscul de accident vascular cerebral a fost redus cu 14%, evenimentele cardiovasculare totale (accidente vasculare cerebrale şi atacuri de cord combinate) cu 13% şi moartea prematură cu 12%.
Specialiştii spun că trecerea de la sarea de masă la înlocuitorul de sare este o oportunitate extrem de fezabilă şi ieftină, care ar avea un beneficiu masiv pentru sănătate la nivel mondial.
Ca urmare a studiului, cercetătorii de la George Institute au propus ca:
- producătorii de sare şi comercianţii cu amănuntul din întreaga lume să treacă la producerea şi comercializarea la scară largă a înlocuitorului de sare.
- guvernele din întreaga lume să conceapă politici care să promoveze înlocuitorul de sare şi să descurajeze utilizarea regulată a sării.
- consumatorii din întreaga lume să gătească, să condimentez şi să păstreze alimentele cu înlocuitor de sare, nu cu sare obişnuită.
Înlocuitorii de sare nu costă cu mult mai mult, spun specialiştii, iar cheltuieli de doar câţiva euro în plus pe an ar salva milioane de vieţi.