Un studiu canadian a confirmat că vaccinurile ARNm COVID-19 sunt sigure în timpul sarcinii. Studiul a analizat în mod specific evenimentele semnificative de sănătate în rândul femeilor însărcinate după vaccinarea COVID-19, în comparaţie cu gravidele nevaccinate şi cu femeile care nu erau gravide, dar fuseseră vaccinate.
În timp ce alte cercetări au descoperit că vaccinurile cu ARNm COVID-19 sunt sigure pentru persoanele însărcinate, cel mai recent studiu publicat în The Lancet Infectious Diseases vine să confirme că gravidele au avut de fapt mai puţine evenimente de sănătate după vaccinarea COVID. De exemplu, 7,3% dintre femeile însărcinate din studiu au suferit evenimente de sănătate care au necesitat timp liber de la muncă sau de la şcoală sau au nevoie de asistenţă medicală, comparativ cu 11,3% dintre femeile care nu sunt însărcinate şi au fost vaccinate.
Studiul Reţelei Canadian National Vaccine Safety (CANVAS), realizat de cercetători de la BC Children’s Hospital Research Institute din Vancouver, a analizat femeile însărcinate şi neînsărcinate cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani. Femeile însărcinate au fost afectate în mod disproporţionat de COVID-19, deoarece acesta poate provoca un risc mai mare de-a face formă severă, precum şi un risc crescut de internare în spital, în comparaţie cu femeile care nu sunt însărcinate. Gravidele cu infecţie severă cu COVID-19 pot avea, de asemenea, un risc crescut de rezultate adverse ale sarcinii, cum ar fi hipertensiune arterială, pre-eclampsie, tulburări de creştere a fătului şi naştere prematură.
Participanţilor vaccinaţi li s-a cerut să raporteze orice evenimente de sănătate în cursul celor şapte zile de după fiecare doză de vaccin COVID-19, iar grupului de control- gravidele nevaccinate- i s-a cerut să înregistreze orice probleme de sănătate în cele şapte zile înainte de a completa sondajul. 1911.360 de femei au completat primul sondaj, iar 94.937 au completat cel de-al doilea sondaj.
De la sfârşitul anului 2020, când vaccinurile împotriva COVID-19 au devenit disponibile, diferite grupuri din domeniul sănătăţii au susţinut vaccinarea femeilor însărcinate. Studiul canadian este unul dintre primiele care analizează efectele secundare ale vaccinării la un grup de gravide vaccinate în comparaţie cu un grup de gravide nevaccinate.
„În etapele incipiente ale lansării vaccinului COVID-19, a existat o utilizare scăzută a vaccinului în rândul gravidelor din cauza preocupărilor legate de disponibilitatea datelor şi siguranţa vaccinului”, a declarat dr. Manish Sadarangani, de la Institutul de Cercetare a Spitalului de Copii din Columbia Britanică, primul autor al studiulu.
„Există încă o absorbţie mai mică decât media în rândul femeilor care nu sunt însărcinate de vârstă reproductivă. Studiile observaţionale ample, precum al nostru, sunt cruciale pentru înţelegerea adecvată a ratelor evenimentelor adverse de sănătate la femeile însărcinate după diferite doze de vaccin COVID-19”, a explicat dr. Manish Sadarangani.
Descoperirile ar putea ajuta femeile însărcinate să înţeleagă la ce să se aştepte după ce primesc vaccinuri COVID-19.
Dintre gravidele care au raportat un eveniment de sănătate după vaccinare, cele mai frecvente efecte adverse menţionate au fost stare generală de rău, dureri de cap/migrenă şi infecţie a tractului respirator. Evenimentele grave de sănătate au fost rare atât la grupurile vaccinate, cât şi la cele nevaccinate.
Cel mai frecvent rezultat advers al sarcinii raportat, fără diferenţe semnificative între ratele femeilor vaccinate şi nevaccinate, a fost avortul spontan, respectiv naşterea unui făt mort. Doar 2,1% dintre gravidele nevaccinate şi 1,5% dintre femeile însărcinate vaccinate se confruntă cu naşterea unui făt mort sau cu un avort spontan în şapte zile de la prima doză a oricărui vaccin ARNm.
Cercetătorii au observat că rata mai scăzută a evenimentelor adverse semnificative după imunizare în rândul gravidelor „este importantă”.
„Rata mai scăzută a evenimentelor semnificative de sănătate în rândul gravidelor vaccinate în comparaţie cu persoanele care nu sunt vaccinate este neaşteptată şi necesită mai multe cercetări”, a spus dr. Julie Bettinger, autorul principal, într-un comunicat.
„Studiile anterioare privind alte vaccinuri la femeile însărcinate au raportat în cea mai mare parte că nu există nicio diferenţă semnificativă în ceea ce priveşte evenimentele de sănătate între femeile însărcinate şi cele care nu sunt însărcinate sau au găsit rate mai mari în timpul sarcinii. Sunt necesare studii suplimentare ale vaccinurilor ARNm non-COVID-19 pentru a identifica dacă efectele secundare reduse observate la gravide în acest studiu sunt o caracteristică a platformei de vaccin ARNm sau a acestor vaccinuri specifice,” a precizat dr. Julie Bettinger, conform siteului Healthexec.com.