Un american a scăpat de HIV şi de cancer în urma unei recuperări medicale „uimitoare"

Un american a scăpat de HIV şi de cancer în urma unei recuperări medicale „uimitoare"

Un pacient cu un istoric de 33 de ani de infecţie cu HIV-1 (virusul imunodeficienţei umane), care a fost supus unui transplant de celule stem pentru tratamentul leucemiei mieloide acute, trăieşte de aproape cinci ani fără HIV-1.

City of Hope, una dintre cele mai mari organizaţii de cercetare şi tratare a cancerului din Statele Unite, a tratat cea mai în vârstă persoană care s-a vindecat de un cancer al sângelui şi apoi a obţinut o remisie pentru HIV, după ce a primit un transplant de celule stem din sânge de la un donator cu o mutaţie genetică rară.

Cercetările, publicate luna aceasta în revista The New England Journal of Medicine-NEJM, demonstrează că adulţii mai în vârstă cu cancere de sânge care primesc chimioterapie de intensitate redusă înainte de un transplant de celule stem cu celule de la donator care sunt rezistente la HIV pot fi vindecaţi de infecţia cu HIV.

Pe lista bolilor pe care nimeni nu şi le doreşte, cancerul şi HIV se află în top, iar un bărbat din california le avea pe amândouă.

Dar, de la un tratament cu celule stem pe care l-a urmat, în urmă cu cinci ani, el a scăpat şi de cancer, şi de HIV.

Pacientul este acum considerat în remisie pentru leucemie mieloidă acută (LMA), iar peste încă doi ani, ar putea fi considerat „vindecat" de HIV, întrucât atunci se vor împlini cinci ani de la ultimul tratament, a anunţat echipa medicală într-un comunicat.

Tratamentul din spatele remisiei bărbatului este cunoscut sub numele de transplant de celule stem sau, în termeni medicali, un transplant alogen de celule hematopoietice.

Acesta este utilizat ca parte finală a tratamentului pentru cancere de sânge precum leucemia, mielomul şi limfomul, în cazul în care celulele stem care formează sângele din măduva osoasă a pacientului au fost distruse de radiaţii sau chimioterapie.

Celulele stem hematopoietice sănătoase de la un donator cu gene similare (dar nu identice) sunt transplantate în pacient, unde acestea pot începe să producă sânge fără cancer.

În acest caz, raportează medicii, celulele stem donate au venit cu un beneficiu suplimentar: o mutaţie genetică asociată cu rezistenţa la HIV-1.

Bărbatul, considerat cel mai vârstnic pacient care a obţinut remisia pentru aceste două boli devastatoare trăise cu HIV-1 timp de 31 de ani înainte de transplant.

„Oamenii mureau la câţiva ani după ce aflau că sunt seropozitivi", a declarat bărbatul, pe numele său, Paul Edmonds, descriind experienţele sale din San Francisco în anii '80.

Americanul a fost diagnosticat în 1988 cu HIV şi SIDA, ceea ce la acea vreme, era considerat „o condamnare la moarte", spune bărbatul din California.

El urma un tratament antiretroviral împotriva HIV din 1997, care a suprimat efectiv virusul până la niveluri nedetectabile.

Dar terapia antiretrovirală nu vindecă HIV, aşa că ADN-ul virusului era mereu prezent în celulele sale imunitare din sânge - asta până când tratamentul împotriva cancerului a introdus un alt tip de ADN în sistemul său.

Celulele stem pe care bărbatul le-a primit în transplantul său aveau două copii ale unei mutaţii genetice rare numite CCR5 delta-3, care face ca persoanele care o au să fie rezistente la HIV.

Doar aproximativ 1-2% din populaţie are această mutaţie, dar un donator compatibil pentru american, cu această mutaţie, a fost găsit prin intermediul programului de transplant de celule stem din sânge şi măduvă osoasă al Spitalul californian, City of Hope.

HIV foloseşte receptorul CCR5 pentru a intra şi a ataca sistemul imunitar, dar mutaţia CCR5 înseamnă că virusul nu poate intra pe această cale.

Transplantul a înlocuit în totalitate măduva osoasă şi celulele stem sanguine ale lui bărbatului cu cele ale donatorilor şi, de atunci, acesta nu a mai prezentat niciun semn de leucemie sau HIV.

El este unul dintre cei doar cinci oameni din lume care au intrat vreodată în remisie HIV în urma acestui tratament.

După transplant, ADN-ul HIV pe care celulele sale sanguine îl adăposteau nu a mai fost identificat.

„Pentru cei care ar beneficia de un transplant de celule stem pentru a-şi trata cancerul, ideea că ar putea intra simultan în remisie de HIV este uimitoare", spune Jana Dickter, unul dintre medicii de la spitalul City of Hope, care l-au tratat pe bărbat.

Americanul a fost de acord, de dragul ştiinţei, să întrerupă tratamentul împotriva HIV la 25 de luni de la transplant, ceea ce ar fi dus la o reapariţie a ARN-ului HIV în sângele său, dacă virusul ar fi fost încă prezent.

„La momentul acestei monitorizări, pacientul nu mai era infectat cu HIV-1 de 35 de luni de la întreruperea tratamentului antiretroviral", scriu medicii.

„Acest caz a demonstrat că pacienţii mai în vârstă care sunt supuşi unui transplant HCT (cu celule stem hematopoietice) condiţionat de intensitate redusă pentru tratamentul cancerului pot fi vindecaţi de infecţia cu HIV-1", notează ei.

Transplanturile de celule stem vin cu riscuri substanţiale, astfel că nu toate persoanele care trăiesc cu HIV vor putea beneficia de acest tratament.

Un astfel de tratament este  viabil doar pentru cei care suferă de cancere de sânge care le ameninţă viaţa, cu posibilitatea de a vindeca şi HIV, drept bonus.

Medicii de la spitalul din California, City of Hope, implicaţi în acest caz, speră că şi alte persoane vor beneficia în viitor de acest tratament „doi în unu".

Foto Credit: City of Hope. Americanul Paul Edmonds şi doi dintre medicii echipei medicale aflată la baza uimitoarei sale recuperări, Jana K Dickter şi Monzr M. Al Malki.

viewscnt