Două companii colaborează pentru a dezvolta un nou posibil vaccin împotriva COVID-19, bazat pe ARNm. Acestea vor cerceta împreună mai multe variante potenţiale, cu obiectivul de a accelera intrarea unui vaccin SARS-CoV-2 eficient şi sigur în stadiul de dezvoltare clinică. În prezent, zeci de laboratoare la nivel mondial lucrează la crearea unor vaccinuri, care ar conferi protecţie împotriva noului coronavirus din China.
Sanofi Pasteur, divizia globală de vaccinuri a companiei Sanofi, şi Translate Bio, o companie de cercetare si dezvoltare clinică de terapii bazate pe ARN mesager (ARNm) au anunţat că vor colabora pentru a dezvolta un nou vaccin împotriva COVID-19. Potrivit unui comunicat emis de Sanofi, colaborarea dintre cele două companii are la bază un acord existent din 2018 pentru a dezvolta vaccinuri de tip ARNm pentru boli infecţioase.
Vaccinurile bazate pe ARNm funcţionează prin imitarea agenţilor patogeni pentru a stimula un răspuns la nivelul sistemului imunitar. Se construieşte astfel un mecanism de apărare care rămâne activ în organism pentru a combate viitoarele infecţii. Vaccinurile ARNm oferă o abordare inovatoare prin furnizarea unei secvenţe de nucleotide care cuprinde codificarea antigenului sau antigenele selectate pentru potenţialul lor ridicat de a induce un răspuns imun protector.
Translate Bio a început deja să dezvolte mai multe secvenţe de ARN mesager şi va folosi platforma sa ARNm pentru a descoperi, proiecta şi produce o serie de vaccinuri potenţiale împotriva SARS-CoV-2. Sanofi va contribui cu expertiza sa amplă în domeniul producţiei de vaccinuri, precum şi cu sprijin la nivelul reţelelor sale externe de cercetare pentru ca potenţialele vaccinuri să intre apoi rapid în procesul de dezvoltare.
,,Ne-am angajat să folosim diferite moduri de a aborda criza de sănătate publică declanşată de COVID-19 prin testarea tratamentelor, precum şi a două vaccinuri care utilizează platforme diferite. Cu cât avem mai multe abordări, cu atât probabilitatea noastră de-a avea succes în atingerea acestui obiectiv este mai bună ”, a declarat David Loew, şeful producţiei de vaccinuri Sanofi la nivel global.
Pentru Sanofi, aceasta este a doua colaborare în eforturile sale de a dezvolta un posibil vaccin împotriva COVID-19. În februarie 2020, Sanofi anunţa un acord de colaborare cu Autoritatea de Cercetare şi Dezvoltare Biomedicală Avansată (BARDA) din SUA pentru a continua dezvoltarea unui potenţial vaccin împotriva COVID-19.
În prezent, zeci de laboratoare la nivel mondial lucrează la crearea unui vaccin, care ar conferi protecţie permanentă împotriva noului coronavirus din China. Johnson and Johnson (J&J) a anunţat că va realiza o capacitate de fabricare pentru 1 miliard de doze de vaccin anti-coronavirus, în urma unui acord cu autorităţile din Statele Unite, în condiţiile în care estimează că un astfel de vaccin va fi gata pentru autorizare la începutul anului viitor.
La Timişoara, Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen – se pregăteşte să înceapă testele în laborator cu vaccinul său experimental pentru coronavirusul SARS-CoV-2, având deja echivalentul a 1.000 de doze.
Află de la Dan Zaharescu, directorul executiv ARPIM, ce sume uriaşe sunt în joc pentru producerea unui vaccin împotriva noului coronavirus