O echipă de cercetători a descoperit un nou virus misterios într-un lac din Brazilia, al cărui genom conţine gene necunoscute până acum de virologi.
Virusul, denumit Yaravirus (Yaravirus brasiliensis - după Yara, o fiinţă acvatică mitologică din Brazilia), a fost descoperit în lacul artificial Pampulha din oraşul Belo Horizonte, relatează sciencealert.com.
Virusul pare de un tip necunoscut, cu o origine greu de explicat, a relevat echipa de cercetători, într-un articol care prezintă primele rezultate ale analizelor.
Din echipa de cercetători au făcut parte virologii Bernard La Scola de la Universitatea Aix-Marseille (Franţa) şi Jônatas S. Abrahão de la Universitatea Federală din Minas Gerais (Brazilia), care în 2017 au descoperit un alt virus – Tupanvirus, un virus gigantic care trăieşte în habitate acvatice extreme.
Virusurile gigantice, descoperite abia în ultimele decenii, au genomuri mult mai complexe şi sunt capabile să sintetizeze proteine şi să repare sau să transcrie ADN-ul.
Până la ultimele descoperiri, oamenii de ştiinţă credeau că virusurile nu sunt capabile de astfel de performanţe, fiind văzute mai degrabă ca entităţi inerte, capabile doar să infecteze diverse gazde.
Yaravirus nu pare un virus gigantic, fiind compus din particule mici, cu dimensiuni de până la 80 nanometri.
Cu toate acestea, genomul virusului este unul remarcabil, potrivit cercetătorilor.
“Cele mai multe virusuri de amibă descoperite au caracteristici care au permis cercetătorilor să le clasifice în grupuri comune din punctul de vedere al evoluţiei”, afirmă cercetătorii, în studiul menţionat.
În schimb, 90% dintre genele din Yaravirus nu au mai fost identificate până acum, fiind denumite gene orfane.
Doar 6 gene ale noului virus seamănă cu gene cunoscute deja şi descrise în baze de date ştiinţifice, iar o comparaţie cu 8.500 de metagenomuri cunoscute nu a identificat niciun alt virus cu care Yaravirus ar putea fi înrudit.
Mai mult, cercetătorii au precizat că, folosind actualele protocoale de detecţie virală, Yaravirus nici măcar nu ar fi recunoscut ca un virus.
Cercetătorii au mai multe teorii privind originea noului virus: fie un caz izolat al unui nou grup de virusuri de amibă, fie un virus gigantic care a evoluat în timp într-o formă cu dimensiuni mai mici.