Vitamina A este necesară dezvoltării fătului, prin urmare viitoarelor mame li se recomandă să mănânce peşte, care este bogat în vitamina A. Însă dr. Mihai Niculescu, expertul internaţional în nutrigenetică şi epigenetică, fondator şi CEO al companiei Advanced Nutrigenomics (USA), a atras atenţia asupra consumului de Vitamina A, forma activă, în timpul sarcinii şi efectele retinolului sau acidului retinoic asupra fătului.
În cantităţi mici, vitamina A este esenţială pentru dezvoltarea celulelor, a oaselor, a pielii, ochilor, dinţilor şi pentru buna funcţionare a sistemului imunitar. Un nivel insuficient de vitamina A poate determina naşterea prematură, probleme ale ochilor şi pielii. Deficitul de vitamină A în timpul sarcinii se asociază cu rate mari ale mortalităţii materne şi infantile, dar şi cu un risc semnificativ de avort sau moarte fetală. Atât deficitul, cât şi hipervitaminoza A pe parcursul sarcinii sunt asociate cu apariţia malformaţiilor congenitale.
,,Există, totuşi, mame care au o variaţie genetică în gena ALDH1A2 şi care acumulează excesiv vitamina A activă, deoarece o degradează mai lent. Când fătul este expus la un exces de vitamina A activă, riscul este de a se naşte cu defecte de închidere a tubului neural cum ar fi spina bifida sau defecte la nivelul gurii şi buzelor. Dar astfel de mame reprezintă aproximativ 60% în populaţia caucaziană (şi probabil şi cea română)”, a declarat dr. Mihai Niculescu, CEO Advanced Nutrigenomics, în cadrul webinarului ,,Nutriţia de precizie. Cum poţi preveni şi trata anumite boli”, organizat de siteul 360medical.ro.
Potrivit cercetătorului român din SUA, dacă pentru 40% dintre mame este bine să consume alimente bogate în vitamina A activă, pentru 60% este indicat ca aportul de vitamina A să fie din precursori de vitamina A, adică beta-caroteni care pot fi obţinuţi din plante, şi a căror transformare în forma activă este suficient de lentă pentru ca forma activă să nu se acumuleze.
,,60% dintre mame sunt la risc să aiba copii cu astfel de defecte dacă iau suplimente cu retinol. Concluzia este că, pentru ca o mamă să ştie ce fel de vitamina A să consume (activă sau inactivă), doar testarea genetică poate decide”, a afirmat dr. Niculescu.
Nici produsele de îngrijire care conţin vitamina A (inclusiv cremele antirid) nu sunt indicate pe durata sarcinii. Dr. Cosmina Şandor, medic specialist dermatologie-venerologie a precizat că dozele mari e de vitamina A pot afecta fătul. Specialista susţine că produsele cosmetice care conţin acid retinoic (utilizate în produsele antiacneice) trebuie evitate în timpul sarcinii, deoarce acidul retinoic poate determina retard mintal şi defecte cardiace la bebeluşi.