18 noiembrie, examen de rezidențiat

18 noiembrie, examen de rezidențiat
noiembrie 08 15:52 2018 Timp citire articol: 3 minut(e)

Un număr de 8.420 de candidaţi s-au înscris pentru a participa la admiterea în rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, anul acesta fiind scoase la concurs 4.357 de locuri.

Concursul de admitere va fi organizat duminică, 18 noiembrie, şi urmează să se desfăşoare în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, informează un comunicat al UMF Carol Davila.

Potrivit sursei citate, pentru cele 4.357 de locuri scoase la concurs, la nivel naţional, s-au înscris 8.420 de candidaţi, aproximativ 40% – 3.251 de concurenţi urmând să susţină examenul în centrul universitar Bucureşti, informează Agerpres.

Pentru acest concurs, la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti s-au înscris 2.404 candidaţi la Medicină, 604 – la Medicină dentară şi 243 – la Farmacie.

Comparativ cu datele de anul trecut, se înregistrează o creştere semnificativă atât din punct de vedere al locurilor scoase la concurs, cât şi al numărului de candidaţi înscrişi.

Astfel, pentru examenul de rezidenţiat ce a avut loc în anul 2017, Ministerul Sănătăţii a scos la concurs 3.524 de locuri, pentru care s-au înscris 6.817 candidaţi.

Anul acesta asistăm la o creştere semnificativă atât în ceea ce priveşte numărul locurilor scoase la concurs, cât şi a numărului candidaţilor înscrişi, fapt ce ne poate demonstra un interes crescut faţă de resursa umană din sistemul medical românesc şi, totodată, pentru desăvârşirea profesiei de medic. Am convingerea că, şi în 2018, absolvenţii noştri vor traversa, în număr cât mai mare, dar şi cu medii ridicate, acest important examen din cariera lor profesională, demonstrând, la fel ca generaţiile anterioare, valoarea academică de necontestat în cei peste 161 de ani de existenţă a Universităţii Carol Davila, a declarat academicianul Ioanel Sinescu, rector al UMF Carol Davila”.

Pentru a putea participa la concursul de rezidenţiat în medicină, medicină dentară şi farmacie candidaţii au achitat o taxă de 400 lei/participant. Cuantumul taxei de participare la examenul de rezidenţiat 2018, cu 40 de lei mai mare faţă de cel din 2017, a fost stabilit prin Ordinul ministrului Sănătăţii, iar un procent de maxim 85% din sumele încasate va fi repartizat universităţilor de profil.

Potrivit organizatorilor, candidaţilor li se va permite intrarea în sălile de concurs la ora 8,30, în timp ce subiectele se vor deschide la ora 10,00.

Concursul se va derula sub forma de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, pe o durată de 4 ore. După o pauză de 15 minute, va începe corectura în săli, iar, pentru a depune contestaţii, candidaţii vor avea la dispoziţie 24 de ore. Acestea pot viza întrebările de concurs, recorectarea lucrărilor sau organizarea examenului. Răspunsul contestaţiilor se va da în 48 de ore de la depunerea acestora.

Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, din care 50 de tip complement simplu şi 150 de tip complement multiplu.

Totodată, ocuparea locurilor în cele 67 de specialităţi se va face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor publicate, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu.

Afişarea rezultatelor se va face numai după semnarea Ordinului ministrului Sănătăţii de confirmare a rezultatelor”, precizează sursa citată.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu