Canada va înființa o agenție națională a medicamentelor în încercarea de a reduce cheltuielile publice pentru sănătate

Canada va înființa o agenție națională a medicamentelor în încercarea de a reduce cheltuielile publice pentru sănătate
martie 21 13:21 2019
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Canada va înființa o agenție națională pentru medicamente care să ajute la reducerea cheltuielilor pentru produsele farmaceutice eliberate pe bază de prescripție medicală, ca parte a unui plan de extindere a programului de asistență medicală finanțat de stat.

Spre deosebire de alte țări cu asistență medicală universală, Canada nu acoperă medicamentele eliberate pe bază de rețetă, lăsând majoritatea canadienilor să se bazeze pe un amestec de planuri de asigurare publică și privată.

Cheltuielile pentru medicamentele eliberate pe bază de prescriere au ajuns în Canada la 33,7 miliarde de dolari canadieni (25,3 miliarde USD) în 2018, de la 2,6 miliarde USD în 1985, iar promisiunea de a crește asigurarea pentru medicamente va fi o procupare majoră pentru liberalii din guvern în alegerile din octombrie.

Medicamentele cu brevet costă, în medie, cu 20% mai mult în Canada decât în ​​alte economii avansate, iar aproximativ 20% din canadieni sunt neasigurați sau insuficient asigurați, susțin guvernanții de la Ottawa.

Noua Agenție pentru Medicamente din Canada va ”adopta o abordare coordonată pentru evaluarea eficacității și negocierea prețurilor la medicamentele prescrise”, care ar putea contribui la reducerea costului medicamentelor cu până la 3 miliarde de dolari pe an pe termen lung, a declarat ministrul canadian al Finanțelor, Bill Morneau, citat de Reuters.

Agenția, care ar putea să-și înceapă activitatea în 2022, va evalua eficacitatea noilor medicamente, va negocia prețurile și va recomanda medicamentele care au cel mai bun raport preț-calitate.

”Doar aceste măsuri nu vor elimina complet decalajul pentru persoanele care au nevoie de medicamente prescrise și nu și le pot permite, însă ele marchează primii pași pe calea spre un sistem care ajută toți canadienii să obtină medicamentul de care au nevoie”  a mai afirmat Morneau, în discursul său despre buget.

”Innovative Medicines Canada”, principalul grup de lobby pentru producătorii de medicamente cu  brevet, a anunțat că va accepta orice decizie pentru a raționaliza ceea ce a numit un proces complex de reglementare a medicamentelor.

Totuși, asociația consideră că nu este clar de unde intenționează guvernul să facă economiile anuale de 3 miliarde de dolari.

Guvernul de la Ottawa va adopta, de asemenea, o strategie națională pentru a îmbunătăți accesul la medicamente cu costuri ridicate pentru bolile rare, investind până la 1 miliard de dolari pe parcursul a doi ani începând din 2022.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu