Copiii cu atrofie musculară spinală vor beneficia de tratament în cel mult o lună, a declarat luni seară ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, citată de Agerpres.
Tratamentul pentru aceşti copii urmează să fie finanţat prin Programul naţional pentru boli rare, în care au fost introduse mai multe medicamente noi.
"Există tratamente care au fost introduse acum trei luni prima dată, precum spinraza, acestea nu au fost bugetate de la începutul anului, de aceea a fost nevoie să aşteptăm rectificarea bugetară pentru ca aceste tratamente să poată începe. S-a publicat în Monitorul Oficial introducerea acestei noi molecule, iar într-o săptămână am avut şi protocolul. (...) Din punctul meu de vedere, maxim o lună ar fi termenul pesimist, pentru că avem aprobările, avem protocoalele, rectificarea este făcută, urmează să se trimită filele de buget şi să se facă achiziţia. O lună ar fi un termen pesimist din punctul meu de vedere", a afirmat Pintea, la postul de televiziune Digi 24.
Potrivit ministrului, Ministerul Sănătăţii a dat "tot concursul pentru rezolvarea problemelor micuţilor pacienţi", însă România nu are un registru al pacienţilor care beneficiază de tratament cu spinraza.
"Am luat date prin comisiile de specialitate, de la spitale, în acest moment avem 54 de pacienţi care au nevoie de acest tratament pe baza criteriilor de admisie în tratament stabilite de comisiile MS", a spus Pintea.
Declaraţiile ministrului vin după ce, recent, preşedintele Institutului pentru Dezvoltare în Sănătate şi Educaţie (IDSE), Rozalina Lăpădatu, a acuzat că medicamentul necesar copiilor cu atrofie musculară spinală lipseşte din spitale din motive financiare, deşi a fost aprobat de autorităţi în acest an.
Atrofia musculară spinală este o boală rară, iar medicamentul necesar pacienţilor a fost aprobat în decembrie-ianuarie. Ulterior, hotârârea de guvern care introducea tratamentul pe lista celor aprobate a fost publicat în luna mai în Monitorul Oficial.