Medicii din România vor putea obține atestate în medicină de călătorie la București sau Constanța, în urma unor cursuri de 4 luni

Medicii din România vor putea obține atestate în medicină de călătorie la București sau Constanța, în urma unor cursuri de 4 luni
august 21 16:54 2018
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Ministerul Sănătății urmează să introducă un atestat în medicină de călătorie, pe care îl vor putea obține mai multe categorii de medici din România în urma unor cursuri de patru luni desfășurate în București și Constanța, arată un proiect de ordin publicat marți de instituție.

Noul atestat, care există deja în mai multe țări, a fost propus ministerului de Adrian Streinu-Cercel și de Adriana Hristea, care urmează să devină coordonatori naționali ai proiectului.

Programul “Medicina de călătorie” este “conceput ca domeniu interdisciplinar, apărut din necesitatea prevenirii îmbolnăvirii călătorilor internaționali, ca urmare a creșterii frecvenței acestor călătorii, efectuate în scopuri diferite: turistice, personal din armată sau misiuni umanitare, misiuni diplomatice, în interes de serviciu, pelerinaje, refugiați etc”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de ordin.

Programul se adresează mai multor categorii de specialiști în domeniul medical sau chirurgical, inclusiv medicilor de familie.

“Medicina de călătorie vizează nu numai prevenirea sau tratarea bolilor tropicale, ci și un ansamblu de patologii ce pot să apară sau pot fi agravate în cursul călătoriilor. Această nouă disciplină este diferită de medicina tropicală, deoarece accentul se pune pe profilaxia diverselor condiții patologice, și nu pe diagnostic și tratament”, se arată în curriculum de program studii complementare.

Medicii interesați să obțină noul atestat trebuie să urmeze cursuri timp de patru luni într-unul din cele două centre în care se va desfășura programul: Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București și Universitatea Ovidius din Constanța.

Cursanții vor face pregătire la Clinica 1 de Boli infecțioase a Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș din București, respectiv la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu