Ministerul Sănătăţii extinde testarea auditivă a nou-născuţilor la nivel naţional şi va aloca fonduri pentru dotarea maternităţilor cu aparate de screening

Ministerul Sănătăţii extinde testarea auditivă a nou-născuţilor la nivel naţional şi va aloca fonduri pentru dotarea maternităţilor cu aparate de screening

Ministerul Sănătăţii intenţionează să extindă testarea auditivă a nou-născuţilor la nivel naţional şi va aloca fonduri pentru dotarea maternităţilor cu aparate de screening, arată un proiect de ordin, publicat pe site-ul instituţiei.

În prezent, efectuarea screening-ului auditiv al nou-născuţilor se realizează numai în 17 maternităţi din România, din cauza lipsei dispozitivelor medicale necesare pentru realizarea testării auditive neonatale.

“Lista maternităţilor în cadrul cărora se efectuează testarea auditivă neonatală va cuprinde număr de 163 maternităţi şi secţii de pediatrie cu echipamente medicale de screening auditiv al nou născuţilor şi a fost comunicată de către Direcţia Generală Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică, prin adresa nr. 19698/31.07.2018”,  arată referatul de aprobare al proiectului.

Această investiţie se va realiza prin alocarea, din bugetul Ministerului Sănătăţii, a fondurilor necesare achiziţionării de către unităţile sanitare publice a aparaturii de screening auditiv, potrivit proiectului.

Iniţiatorii proiectului argumentează că surditatea sau hipoacuzia profundă reprezintă o problemă majoră de sănătate, fiind una dintre cele mai frecvente anomalii congenitale, cu o frecvenţă de 3 la 1.000 de nou-născuţi.

“În situaţia în care această afecţiune nu este descoperită printr-un diagnostic precoce efectuat la naştere, afecţiunea va fi depistată tardiv, în jurul vârstei de 2 ani, când părinţii copiilor observă lipsa de dezvoltare a limbajului, iar şansele de recuperare a capacităţii de vorbire sunt cu mult mai reduse”, arată proiectul.

Depistarea precoce a hipoacuziei la toţi nou-născuţii înainte de vârsta de o lună, urmată de evaluarea audiologică complexă a celor cu test pozitiv şi intervenţia terapeutică timpurie în cazul confirmării bolii sunt extrem de importante în dezvoltarea cognitivă, emoţională şi socială armonioasă a copilului, mai notează proiectul.

viewscnt