Ministerul Sănătăţii se află în “discuţii avansate” cu Germania şi Ungaria pentru a prelua pacienţii români care au nevoie de transplant de organe

Ministerul Sănătăţii se află în “discuţii avansate” cu Germania şi Ungaria pentru a prelua pacienţii români care au nevoie de transplant de organe

Ministerul Sănătăţii se află în discuţii avansate cu Germania şi Ungaria pentru a prelua pacienţii din România care au nevoie de transplant de organe, a declarat joi, la Piatra-Neamţ, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, citată de Agerpres.

Ministrul a argumentat că, deşi dispune de echipe de medici care pot realiza operaţii de transplant, România are o problemă majoră legată de lipsa organelor.

'Marea majoritate a procedurilor de transplant pulmonar se pot face şi în România. Marea problemă a noastră este donarea de organe. Ce nu este compatibil în România putem trimite în străinătate. Avem semnale că în străinătate ne vor primi pacienţii, în Ungaria şi Germania”a spus Pintea.

În schimb, Austria a notificat România că nu mai preia pacienţi din străinătate.

“Cel mai avansat suntem în discuţii cu Germania, foarte avansat. Cei de acolo mi-au spus: 'să ştiţi că echipa voastră, de la Bucureşti, care lucrează cu medici din Germania, ar putea să facă, dar avem nevoie de organe'. Dacă nu promovăm donarea de organe nu vom putea face niciodată transplant", a menţionat Pintea.

Potrivit ministrului, România nu are o problemă financiară pentru transplantul de organe.

"Dacă pacientul este înscris pe lista de transplant şi a fost evaluat de o comisie din România, acest pacient poate să intre în discuţie pentru un transplant pulmonar în străinătate. Ieri, la prezentarea bilanţului, am spus că am aprobat la Ministerul Sănătăţii un dosar de 500.000 euro pentru finanţarea unui transplant pulmonar la o pacientă aflată în străinătate, şi căreia i s-a transplantat”,  a spus ministrul.

“Este o chestiune de compatibilitate. Nu este o problemă financiară a statului român, ci de acceptare a pacienţilor din România în anumite centre. Nu o fac doar dacă cazul este depăşit şi comportă prea multe riscuri", a completat Pintea.

Ministrul Sănătăţii a precizat că, în maxim o lună, toate registrele cu cei care au nevoie de o operaţie de transplant vor fi publicate pe site-ul Agenţiei Naţionale de Transplant.

Săptămâna aceasta, Sorina Pintea a admis că Mnisterul Sănătăţii nu cunoaşte numărul exact al pacienţilor care necesită un transplant, precizând că nu există o prioritizare a pacienţilor în funcţie de urgenţă sau de înscrierea pe liste.

viewscnt