Ministerul Sănătăţii va face o evaluare a centrelor de permanenţă din ţară până la sfârşitul lunii septembrie, după care vor fi luate măsurile care se impun, în unele cazuri chiar de desfiinţare, dacă nu se justifică existenţa, a declarat joi ministrul Sorina Pintea, citată de Agerpres.
Ministrul a susţinut că nu doreşte desfiinţarea centrelor de permanenţă, însă consideră că există situaţii de raportări şi decontări eronate, cum s-a întâmplat în judeţul Timiş.
"Ministrul nu desfiinţează centre de permanenţă şi nu le va desfiinţa niciodată. Le evaluează. Primul raport al corpului de control, control care s-a făcut în judeţul Timiş, este finalizat", a spus Pintea.
În judeţul Timiş sunt 48 de centre de permanenţă, din care 17 în Timişoara, iar corpul de control a descoperit că un medic lucra în şapte centre de permanenţă.
"Există decontări eronate, există raportări eronate. Da, putem greşi, dar aceste raportări înseamnă mulţi bani", a menţionat ministrul.
Tariful pe ora de gardă în centrul de permanenţă a crescut de la 12 lei pe oră la 40 de lei pe oră, însă a crescut în acelaşi timp şi numărul prezentărilor în Unităţile de Primiri Urgenţe.
"Asta mă face să cred că aceste centre nu sunt eficiente. Nu vom închide peste noapte, facem o evaluare şi luăm nişte măsuri. Acolo unde într-adevăr nu se justifică existenţa unui centru, nu va mai fi", a spus Pintea.
Potrivit ministrului, evaluarea va cuprinde şi o analiză a nevoii reale de centre de permanenţă.
În iunie, Sorina Pintea a afirmat că unele centre de permanenţă vor fi desfiinţate pe motiv că au ”eficienţă zero”, argumentând că numărul prezentărilor la unităţile de primiri urgenţe din spitale a crescut cu 35% în ciuda existenţei acestor centre.