OMS cere guvernelor să majoreze investițiile publice în asistența medicală primară pentru a reduce povara financiară asupra pacienților

OMS cere guvernelor să majoreze investițiile publice în asistența medicală primară pentru a reduce povara financiară asupra pacienților
septembrie 24 12:16 2019
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a solicitat guvernelor să majoreze cheltuielile cu asistența medicală primară cu cel puțin 1% din produsul intern brut (PIB), în medie, pentru a extinde acoperirea serviciilor sanitare și a reduce povara financiară asupra pacienților.

În ciuda unor progrese, tot mai multe persoane trebuie să plătească din propriile buzunare pentru medicamente și tratamente adesea costisitoare, se arată într-un raport al OMS, realizat în colaborare cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și Banca Mondială.

Investiția publică în asistența medicală primară din proximitate, inclusiv în imunizare, este esențială pentru extinderea acoperirii și salvarea vieții pacienților, se mai arată în raport.

OMS estimează că este nevoie de cheltuieli suplimentare de 200 miliarde dolari pe an pentru a extinde asistența medicală primară în țările cu venituri mici și medii.

“Credem că este realizabil și accesibil. Chiar dacă pare o sumă mare, știm că majoritatea țărilor își pot permite efectiv acest lucru pe baza resurselor interne. Este doar o mână de țări care necesită ajutor internațional pentru a-și extinde asistența medicală primară”, a spus într-o conferință de presă dr. Peter Salama, directorul executiv al OMS pentru acoperirea sănătății universale.

Potrivit raportului, cheltuielile totale anuale pentru sănătate la nivel mondial însumează 7.500 miliarde dolari, însă doar jumătate din populația planetei, de 7,7 miliarde de persoane, este acoperită de servicii medicale esențiale.

Aproximativ 925 de milioane de oameni cheltuiesc mai mult de 10% din venitul gospodăriei lor pentru servicii medicale, dintre care 200 de milioane de persoane cheltuiesc chiar mai mult de 25%, se arată în raport.

“Este destul de șocant să vedem un număr tot mai mare de persoane care riscă sărăcia din cauza cheltuielilor de sănătate. Chiar și în țările cu venituri mari a crescut creșterea ponderii și a numărului de persoane care cheltuiesc proporții mari din bugetele gospodăriei pentru sănătate”, a precizat Francesca Colombo, care conduce divizia de sănătate a OCDE.

Asistența medicală primară trebuie să acopere accesul la medicamente esențiale, inclusiv pentru boli precum diabetul și malaria, potrivit experților.

În România, populația acoperă din propriile buzunare 20,8% din cheltuielile curente pentru sănătate, potrivit unui raport prezentat la începutul acestui an de 360medical.ro.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu