Prof. dr. Cornelia Niţipir, oncolog: Cancerul este o boală sistemică. Noi nu tratăm un singur organ, ci toate organele

Prof. dr. Cornelia Niţipir, oncolog: Cancerul este o boală sistemică. Noi nu tratăm un singur organ, ci toate organele

Cea de-a treia ediţie a dezbaterii ,,Access and Therapies360” a avut ca partener ştiinţific Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti astfel că profesor universitar doctor Cornelia Niţipir, medic primar oncologie medicală şi medic specialist în radioterapie, doctor în ştiinţe medicale, dar şi şefa Clinicii de Oncologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Elias a reprezentat UMFCD şi a vorbit despre accesul românilor bolnavi de cancer la tratamente, apreciind că în ultimii ani s-au făcut foarte mari progrese în ţara noastră.

 ,,Eu ca oncolog trăiesc acum vremurile cele mai bune de când am terminat facultatea şi am luat această specialitate începând cu anul 1994 şi-apoi pe parcursul rezidenţiatului, când aveam foarte puţine molecule. Acum totul este foarte divers şi de aceea este, într-adevăr, o mare provocare pentru orice sistem medical să facă faţă practic perspectivei de a aproba o serie de medicamente. Să nu uităm că tot ce înseamnă costuri cu pacientul cu cancer nu reprezintă doar medicamente, ci şi o serie de lucruri legate de kinetoterapie, de alte afecţiuni concomitente. Cancerul este o boală sistemică. Noi nu tratăm un singur organ, ci tratăm toate organele, practic.

Această boală este o mare problemă la nivel mondial, generând practic un deces din şase, raportate în lume. Din nefericire, numărul pacienţilor din Europa este într-o foarte mare creştere, dar există - din fericire - progrese semnificative, de aceea trebuie să facem o optimizare între îngrijirea acestor pacienţi şi alocarea acestor resurse pentru pacienţi oncologici”, a  declarat în cadrul dezbaterii organizate de 360medical.ro prof. dr. Cornelia Niţipir, medic primar oncologie medicală şi medic specialist în radioterapie, doctor în ştiinţe medicale, şefa Clinicii de Oncologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Elias.

În opinia reputatului oncolog şi cadru didactic la UMFCD cancerul este eterogen, complex şi trebuie să fie tratat de o echipă multidisciplinară de profesionişti.

,,Noi toţi medicii oncologi ne dorim să creştem standardul de îngrijire medicală, dar să nu uităm că suntem dintr-o mare echipă multidisciplinară şi această echipă trebuie să funcţioneze bine pentru a putea furniza o îngrijire de vârf şi pentru a optimiza practic toate rezultatele terapeutice. În afară de această asigurare a tratamentelor sistemice, medicul trebuie să se afle într-un mediu în care să poată gestiona şi efectele secundare şi simptomele bolii. Pentru că dacă avem terapii de vârf, dar noi de exemplu nu avem anumite secţii care să ne ajute în îngrijirea pacientului în cazul unor efecte secundare, acea luptă este pierdută pentru pacient şi vorbim şi de o luptă pierdută pentru sistem”, a punctat prof.dr. Niţipir.

Medicul oncolog e de părere că pacienţii trebuie să aibă parte de îngrijiri comprehensive, nu numai din punct de vedere al administrării medicamentelor.

,,Practic noi, oncologii, participăm şi la o serie de cercetări clinice, şi translaţionale, şi menirea noastră a medicilor care formăm alţi medici este să accentuăm această educaţie. Eu conduc Catedra de Oncologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Elias, în care începem practic învăţarea acestor noţiuni, în oncologie. Avem cursuri şi lucrări practice în anul IV de facultate, examene anuale extrem de serioase şi bineînţeles studii de licenţă, doctorate pe care le conducem în cadrul catedrei. Educaţia postuniversitară în oncologie continuă pe parcursul rezidenţiatului şi practic sunt şi o serie de manifestări naţionale şi internaţionale. Încurajez şi aş dori să se facă practic la nivel naţional, în afară de un examen anual pentru rezidenţi şi o serie de evaluări postuniversitare”, a spus prof. dr. Cornelia Niţipir.

Un medic bun trebuie să aibă o educaţie medicală continuă. ,,Sunt o serie de date care spun că la aproape două luni în oncologie informaţia medicală se dublează, de aceea este foarte important ca medicii oncologi să fie în permanenţă supuşi acestei educaţii medicale continue”, a atras atenţia medicul oncolog, arătând că în România au intrat între 200 şi 500 de trialuri clinice între 2009 şi 2019.

Referindu-se la ce înseamnă în cifre oncologia medicală comparativ cu alte ţări europene, medicul a prezentat numărul de cazuri noi în 2020, care potrivit Globocan, este de aproape 100.000 şi prevalenţa estimată pe o statistică pe 5 ani este de 260.000 de cazuri în România.

Numărul anual de consultaţii al unui medic oncolog în Europa Centrală şi de Est este de 225 comparativ cu 175 în ţările vestice.

Pe de altă parte, numărul median de pacienţi văzut pe zi în spitalizare de zi în ţările Europei Centrale şi de Est este cu aproape 70% mai mare decât în ţările vestice, iar numărul minutelor alocate unei consultaţii în Europa Centrală şi de Est este de aproximativ 25 de minute per consultaţie nouă comparativ cu 45 de minute în Europa de Vest.

,,Este important să formăm resursa umană astfel încât medicii să fie foarte eficienţi în folosirea resurselor pe care le au şi să fie conştienţi că educaţia medicală continuă este ceea ce pot face ei la acest moment. Sunt sigură că vom asista la o creştere a numărului de medici oncologi. Ce-mi doresc foarte mult este ca aceştia să poată să fie distribuiţi în toate colţurile ţării. Le spun tuturor rezidenţilor mei că şi eu când am fost rezident credeam că cel mai bine este acolo unde am făcut rezidenţiatul, dar omul sfinţeşte locul şi este foarte important să mergem unde avem posturi şi să ne facem datoria aşa cum trebuie, să citim în permanenţă şi să putem optimiza rezultatele terapeutice şi să folosim la maxim resursele pe care le avem”, a declarat şefa Clinicii de Oncologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Elias.

Dezbaterea ,,Access and Therapies360” face parte din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii.

Puteţi citi şi Access and Therapies 360 Cătălin Radu, Bristol Myers Squibb România: O Românie de 10 înseamnă investiţii în sănătate

viewscnt