Ministerul Sănătăţii a elaborat primele ordine în vederea organizării şi desfăşurării examenului de rezidenţiat din acest an, menţinând taxa de participare la 400 de lei şi majorând numărul de specialităţi considerate deficitare.
Astfel, trei proiecte de ordine elaborate de Ministerul Sănătăţii cuprind metodologia pentru desfăşurarea concursului de rezidenţiat pe loc şi pe post în medicină, medicină dentară şi farmacie, cuantumul taxei pentru participarea la concursul de rezidenţiat şi stabilirea specialităţilor deficitare pentru care se organizează rezidenţiat pe post în spitale clinice cu secţii clinice universitare, institute sau centre medicale clinice.
Cele trei proiecte au fost publicat la puţin timp după ce ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că examenul de rezidenţiat din acest an se amână cu trei săptămâni, fiind reprogramat din 17 noiembrie în 8 decembrie.
Metodologia metodologia pentru desfăşurarea concursului de rezidenţiat rămâne la fel ca cea de anul trecut: concursul se desfăşoară în şase centre universitare - Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara - sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul, pe o durată de 4 ore.
Alegerea unui loc sau post este condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.
“Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare naţională pentru fiecare domeniu”, prevede metodologia.
De asemenea, taxa pentru participarea la concursul de rezidenţiat se menţine şi în acest lan la 400 de lei pentru fiecare participant.
Sumele încasate din plata taxelor reprezintă venit la bugetul Ministerului Sănătăţii şi se utilizează pentru acoperirea cheltuielilor de personal şi materiale necesare susţinerii concursului de rezidenţiat.
“Din sumele încasate o cotă de maximum 85% se va repartiza universităţilor de medicină şi farmacie din Bucureşti, Craiova, Cluj-Napoca, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, în vederea acoperirii cheltuielilor ocazionate de organizarea concursului de rezidenţiat”, prevede proiectul de ordin referitor la taxa de participare.
În ceea ce priveşte specialităţile considerate deficitare pentru care se organizează rezidenţiat pe post în spitale, numărul acestora a fost majorat de la 20 în 2018 la 22 în 2019.
La examenul de rezidenţiat din acest an, specialităţile deficitare sunt anestezie şi terapie intensivă, boli infecţioase, cardiologie pediatrică, chirurgie pediatrică, epidemiologie, expertiza medicală a capacităţii de muncă, gastroenterologie pediatrică, hematologie, igienă, medicină nucleară, medicină de urgenţă, nefrologie pediatrică, neonatologie, neurologie pediatrică, oncologie medicală, ortopedie pediatrică, oncologie şi hematologie pediatrică, pediatrie, psihiatrie, pneumologie pediatrică, psihiatrie pediatrică şi radioterapie.
În 2018 au fost considerate specialităţi deficitare ATI, boli infecţioase, cardiologie pediatrică, chirurgie pediatrică, epidemiologie, genetică medicală, hematologie, medicină sportivă, medicină de urgenţă, nefrologie pediatrică, neonatologie, neurologie pediatrică, oncologie medicală, ortopedie pediatrică, oncologie şi hematologie pediatrică, pediatrie, psihiatrie, pneumologie pediatrică, psihiatrie pediatrică şi radioterapie.
Totuşi, înainte de organizarea examenului de rezidenţiat mai este nevoie de patru ordine de ministru (în afară de cele trei ordine prezentate mai sus):
- un ordin al ministrului Sănătăţii cu unităţile şi specialităţile pentru care se organizează rezidenţiat pe post;
- un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei cu cifra de şcolarizare pe domenii şi specialităţi;
- un ordin al ministrului Sănătăţii cu numărul de locuri şi posturi pe domenii şi specialităţi stabilit defalcat pe centre universitare, inclusiv pentru centrele universitare cu facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie, în funcţie de capacităţile de pregătire pe specialităţi ale acestora;
- un ordin comun al ministrului Educaţiei şi al ministrului Sănătăţii pentru desemnarea comisiei centrale de rezidenţiat, formată din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Ministerului Educaţiei şi ai universităţilor de medicină şi farmacie din România.
Două dintre aceste ordine trebuie semnate şi de ministrul Educaţiei - post neocupat în prezent în cadrul Executivului.