Spitalul Regional de Urgență din Iași costă 320 milioane euro și ar putea fi terminat în 2023

Spitalul Regional de Urgență din Iași costă 320 milioane euro și ar putea fi terminat în 2023
iulie 13 15:53 2018
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi ar putea fi finalizat în decembrie 2023, va funcţiona în baza unor centre şi servicii medicale cu o structură diferită față de cea a unităţilor medicale actuale, iar construcţia şi funcţionarea instituţiei sunt estimate la circa 320 milioane de euro, a declarant vineri ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, citată de Agerpres.

Estimările anterioare arătau că Spitalul Regional de Urgență din Iași va costa circa 200-250 milioane de euro.

” Proiectele spitalelor regionale Iaşi, Cluj, Craiova sunt în fază avansată şi vor fi parţial prin fonduri europene. De curând, în luna iunie la ministerul Sănătăţii a fost aprobată o structură specifică pentru implementarea şi monitorizarea spitalelor regionale, astfel încât în colaborare cu echipa de consultanţi BEI să putem să facem paşi înainte”, a spus Printea.

În ceea ce priveşte Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi, ministrul a spus că “în acest moment ne aflăm în faza în care consultanţii prezintă studiul de fezabilitate”.

“Documentul cuprinde analiza cererilor şi opţiunilor propuse, planurile de funcţionare detaliate, analiza cost-beneficiu, modelul operaţional în conformitate cu solicitările ministerului Sănătăţii şi cele mai bune practici internaţionale. Aici aş vrea să fac o remarcă, suntem în faza de modificare inclusiv a legislaţiei, astfel încât aceste spitale regionale să corespundă celor mai moderne proiecte existente în acest moment pe plan mondial”, a afirmat Pintea.

Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi va avea o suprafaţă de aproximativ 120.000 de metri pătraţi şi o capacitate de cazare de 850 de paturi.

Estimarea financiară pentru punerea în aplicare a acestui proiect este 321,4 milioane de euro fără TVA, din care se vor accesa fonduri europene de 50 milioane de euro, restul banilor provenind din alte surse de finanţare, inclusiv alocări guvernamentale.

“Acest spital va prelua Spitalul de Urgenţă Sfântul Spiridon şi, în conformitate cu master planul regional, va include şi servicii noi în prezent furnizate şi de alte spitale, Neurochirurgie, Obsterică Ginecologie, Chirurgie pediatrică”, a mai spus Sorina Pintea.

Spitalul Regional va fi organizat pe centre de servicii și va utiliza tehnologii medicale avansate. Structura Spitalului Regional se bazează în general pe managementul interdisciplinar al paturilor, pe separarea pacienţilor programaţi şi neprogramaţi.

“Modelul bazat pe valoare şi organizarea serviciilor medicale se va face pe următoarele centre şi asta este o noutate în medicina românească, cap-gât, torace, abdomen, medicină internă, mamă şi copil. Avantajele organizării şi funcţionării pe centre sunt multiple, pornind de la utilizarea flexibilă a paturilor, schimbul de cunoştinţe structurate în beneficiul pacientului, utilizarea eficientă a resurselor”, a menționat ministrul.

De asemenea, spitalul va fi echipat cu echipamente de înaltă tehnologie ce vor permite efectuarea de proceduri minim invazive chiar şi în cazuri dificile.

Potrivit ministrului, studiul de fezabilitate va fi finalizat în totalitate în 31 iulie 2018, depunerea aplicaţiei la UE se va face în septembrie 2018, în 2019 se va face licitaţia de proiectare şi, dacă nu vor fi contestaţii, autoritățile vor lansa şi licitaţia de construcţie şi supervizare.

“Finalizarea construcţiei, echiparea şi operaţionalizarea se va face în decembrie 2023. În discuţii sunt următoarele spitale din Cluj şi Craiova”, a mai spus ministrul.

Anterior, ministrul Sănătăţii a dat asigurări că există finanţare pentru construcţia Spitalului Regional de Urgenţă din cel mai mare oraș al Moldovei.