Pe fondul crizei de măşti de faţă pentru cadrele medicale care se luptă cu COVID-19 la nivel global, cercetătorii americani au găsit o soluţie: măştile N95 de unică folosinţă pot fi sterilizate şi reutilizate. Concluzia americanilor vine în urma a două studii derulate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Massachusetts (UMass) care raportează că o mască N95 sterilizată cu peroxid de hidrogen a blocat particule infecţioase la fel de eficient ca o mască nouă.
Americanii se confruntă şi ei cu lipsa măştilor de protecţie în rândul personalului medical şi caută noi soluţii pentru a rezolva această deficienţă. Spitalele Duke University din Carolina de Nord au relansat un protocol de sterilizare a măştilor care a fost dezvoltat în 2016, informează MedicineNet.com.
„O mască folosită ar putea avea COVID-19 pe ea, astfel încât reutilizarea ei fără sterilizare reprezintă un pericol pentru purtătorul său sau pentru un alt pacient”, a explicat Richard Peltier, profesor asociat de sănătate publică şi ştiinţe ale sănătăţii la UMass.
În privinţa resterilizării acestor măşti, au existat îngrijorări că sterilizarea ar putea degrada semnificativ materialul filtrant al unei măşti, determinând-o să funcţioneze necorespunzător.
Cercetările americanilor susţin că nu este cazul. ,,Lucrează la fel de bine după sterilizare", a spus Peltier într-un comunicat de presă UMass, precizând că ,,nu mai suntem în circumstanţe obişnuite şi trebuie să improvizăm cât putem”.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Duke au confirmat o modalitate de a utiliza peroxidul de hidrogen vaporizat pentru a decontamina măştile, astfel încât să fie sigure de reutilizare, în condiţiile în care Duke foloseşte în mod obişnuit peroxid de hidrogen pentru sterilizarea echipamentelor şi chiar a încăperilor întregi. Procesul, testat şi publicat de alţii în 2016, omoară germenii de pe măşti. Studiile anterioare nu includeau testarea potrivită după curăţare pentru a dovedi că strategia are o aplicare reală.
Matthew Stiegel, directorul Biroului de Securitate în Muncă şi Securitate în Mediu a precizat că,, vom începe să folosim tehnologia imediat în toate cele trei spitale Duke Health”. Mai mult, Duke a publicat protocolul său de decontaminare a măştilor, pentru ca şi alte spitale să-l poată folosi. În prezent, autorităţile din mai multe state europene iau măsuri de restricţie în privinţa exportului de echipamentede protecţie a personalului medical, inclusiv al măştilor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că statele din întreaga lume se confruntă cu o criză de măşti, halate, mănuşi şi alte echipamente de protecţie personală în contextul pandemiei cu noul coronavirus.