În 19 septembrie, mai multe asociaţii de pacienţi au avertizat că programele naţionale de sănătate au rămas fără finanţare timp de două luni, iar pacienţii cronici sunt trimişi acasă fără tratament şi fără nicio altă soluţie. La peste o săptămână după semnalul de alarmă tras de aceste organizaţii, Guvernul a aprobat un act normativ care alocă fonduri suplimentare pentru Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), din care sunt finanţate programele naţionale de sănătate curative.
Astfel, bugetul FNUASS a fost suplimentat cu 1,5 miliarde de lei prin transferuri de la bugetul de stat.
"Suplimentările bugetare aprobate astăzi de Guvernul României vor asigura plata serviciilor medicale realizate de medicii de familie şi plata serviciilor medicale din ambulatoriile de specialitate, decontarea serviciilor din programele naţionale de sănătate, asigurarea medicamentelor şi materialelor sanitare necesare pentru tratamentul adecvat al pacienţilor înscrişi în programele naţionale”, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii.
De asemenea, sumele aprobate vor asigura decontarea reţetelor eliberate pentru medicamentele compensate prescrise pacienţilor şi decontarea serviciilor medicale acordate în spitalele din străinătate.
Recent, mai multe asociaţii de pacienţi au cerut Guvernului eliminarea scutirilor de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS), o măsură care ar putea aduce anual circa 1 miliard de euro în plus la FNUASS, principala sursă de finanţare a programelor publice de sănătate din România.
În acest an, situaţia FNUASS s-a agravat, în condiţiile în care cheltuielile au crescut mai repede decât veniturile în primele 7 luni, iar guvernul a redus subvenţiile către fond, în condiţiile crizei bugetare.
Astfel, în primele 7 luni din 2023, fondul a înregistrat venituri totale de 31,34 miliarde lei (11,1 miliarde euro), în creştere cu 7,2% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, când încasările au fost de 29,23 miliarde lei.
În schimb, cheltuielile au fost de 35,05 miliarde de lei, mai mari cu 8,2% faţă de nivelul din primele şapte luni din 2022.
În 2022, bugetul total al FNUASS a fost de 55 miliarde lei (circa 11 miliarde euro), iar scutirile au însemnat încasări mai mici cu 4,8 miliarde lei (aproape 1 miliard de euro).