Sistemul public de sănătate s-a confruntat cu o criză majoră de finanţare în ultimele luni, primele semnale în acest sens fiind transmise în septembrie, când mai multe asociaţii de pacienţi au acuzat că lipsa rectificării bugetare a blocat activitatea în spitalele din România. Săptămâna aceasta, patronatele medicilor de familie din România au sesizat Parlamentul, Guvernul şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) din cauza neplăţii facturilor cabinetelor de medicina familiei şi a reducerii finanţării în anul 2024. Joi, premierul Marcel Ciolacu a susţinut că Executivul a alocat sumele necesare pentru a plăti datoriile de anul trecut din sistemul sanitar.
"Am alocat circa 6,6 miliarde de lei, în această lună, cu care am închis datoriile de anul trecut din sistemul sanitar, asigurând şi cheltuielile curente pe luna ianuarie pentru medicamente şi servicii medicale", a afirmat Ciolacu, în debutul şedinţei de guvern.
"Ministerul Sănătăţii are în acest an un buget cu peste 40% mai mare decât în 2023, deci nu este vorba de vreo problemă financiară", a completat premierul.
CRIZĂ BUGETARĂ MAJORĂ ÎN SĂNĂTATE
Criza din sistemul public de sănătate este cunoscută încă din septembrie, când mai multe asociaţii de pacienţi au transmis un mesaj în care acuzau că lipsa rectificării bugetare a blocat activitatea în spitalele din România.
Preşedinta Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), Rozalina Lăpădatu, a oferit mai multe detalii despre situaţia pacienţilor rămaşi fără tratament, caracterizând situaţia ca fiind un “coşmar”.
Ulterior, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) a dezvăluit că există plăţi restante şi către furnizorii privaţi de servicii de sănătate, care ar putea fi nevoiţi să întrerupă serviciile decontate de stat.
Medicii de familie au fost afectaţi prin plata parţială şi cu întârziere a sumelor pentru serviciile oferite pacienţilor.
Reprezentanţii medicilor de familie au acuzat în decembrie că de patru luni nu au mai primit integral sumele pentru serviciile oferite pacienţilor şi au avertizat că se vor adresa instanţei pentru a recupera sumele restante şi dobânzile penalizatoare prevăzute de legislaţie.
În ultimele luni, cele aproximativ 10.000 de cabinete de medicină de familie au primit banii cu întârziere sau au primit doar o parte din bani, ceea ce provoacă dificultăţi în funcţionare şi incertitudini privind respectarea prevederilor contractuale.