Până la 80% din cazurile de cancer mamar sunt depistate în stadii avansate în România, în condiţiile în care resursele existente de screening sunt limitate, a declarat marţi medicul coordonator al Unităţii de Management pentru Screening la Institutul Oncologic din Cluj, dr. Florian Alexandru Nicula.
„Foarte multe, mult prea multe (cazuri în stadii avansate, n.r.), deci un procent de peste 60-80% în stadii III- IV incurabile. Un procent foarte mic de stadii II. În alte ţări, în care au programe de screening, repartiţia lor pe stadii e exact inversă, deci au până în 60-80% stadii curabile şi 20% stadii avansate”, a afirmat dr. Nicula, citat de Mediafax.
"Acesta e efectul principal al programelor de screeing, care creşte curabilitatea şi creşte supravieţuirea femeilor respective, calitatea vieţii lor, e foarte important să se introducă un astfel de program", a completat medicul.
Situaţia poate fi explicată mai ales de resursele limitate de screening existente în prezent în România.
„Numărul de femei e limitat prin resursele care există în momentul de faţă. Nu există suficiente unităţi mamografice acreditabile de calitate care să facă screening, să acopere populaţional screening-ul. Există un program al Ministerului Sănătăţii articulat de formare de personal în etapa I POCU şi de investiţii care să acopere această infrastructură”, a menţionat dr. Florian Nicula.
Un program naţional de screening de care să beneficieze mai multe femei ar putea fi realizat până în 2023, însă este nevoie de a forma personalul până atunci.
"Principala limită pe care o avem la această oră este personalul. Aici vorbim de foarte mulţi radiologi care trebuie formaţi, trehnicieni care trebuie formaţi, fizicieni pentru aparatură care trebuie formaţi şi plătiţi şi menţinuţi în ţară şi în sistem", a mai spus medicul.
Afirmaţiile au fost făcute în cadrul unui eveniment desfăşurat la Palatul Parlamentului.