Infrastructura medicală din România este în mare parte învechită, după decenii de subfinanţare, în care au fost construite foarte puţine unităţi sanitare noi. Cu toate acestea, fondurile europene şi fondurile din PNRR alocate pentru acest domeniu depăşesc 6 miliarde euro pentru acest deceniu, ceea ce ar putea ajuta la modernizarea infrastructurii publice de sănătate din România. Ministrul Sănătăţii susţine, chiar, că în doar câţiva ani, România va avea o infrastructură medicală comparabilă cu cea din celelalte state membre ale Uniunii Europene.
Declaraţia a fost făcute după inaugurarea noului Ambulatoriu Integrat al Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara.
Ambulatoriul a fost reabilitat şi modernizat cu fonduri europene în valoare de 2,3 milioane euro, la s-au adăugat 900.000 de euro pentru achiziţionarea unui computer – tomograf şi 1 milion de euro pentru un echipament RMN.
"Dincolo de orice orientare politică, este important ca aceia care au responsabilitatea pentru comunităţile lor să înţeleagă că asigurarea serviciilor de sănătate este esenţială. Noi lucrăm la Ministerul Sănătăţii, în mod susţinut, pentru acest lucru", a spus prof. dr. Alexandru Rafila, citat într-un comunicat al ministerului.
"Am o echipă care cred că a pus în practică cele mai mari proiecte din istoria României în ceea ce priveşte investiţiile din domeniul Sănătăţii şi cred că în decurs de câţiva ani, ţara noastră poate să se compare cu oricare altă ţară din Uniunea Europeană din punct de vedere al dezvoltării infrastructurii de sănătate şi al dotării”, a completat ministrul.
Sistemul de sănătate din România are acces la aproape 5 miliarde euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi fonduri de coeziune în acest deceniu, o şansă istorică pentru modernizarea unui sector rămas mult în urma celor din statele vest-europene.
Cu toate acestea, rata efectivă de absorbţie a fondurilor va depinde de calitatea proiectelor, dar şi de capacitatea de implementare a acestora de către administraţia românească.