Noul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea, a avut miercuri, la mai puţin de două zile după numirea în funcţie, primele discuţii cu reprezentanţii medicilor de familie şi de ambulatoriu, nemulţumiţi de propunerile instituţiei de scădere puternică a valorilor decontate de la 1 februarie pentru serviciile oferite pacienţilor. Şefa Casei admite că a găsit o situaţie complicată, "cu perspectiva iminentă a blocării activităţii din medicina primară şi de ambulatoriu, începând cu data de 1 februarie".
"Am găsit la CNAS o situaţie complicată, puternic grevată de mişcări de protest în mai multe oraşe din România şi cu perspectiva iminentă a blocării activităţii din medicina primară şi de ambulatoriu, începând cu data de 1 februarie. Sunt convinsă că putem aborda cu bună credinţă şi înţelepciune toate provocările”, a declarat dr. Valeria Herdea, citată într-un comunicat transmis de CNAS după discuţii.
"Vom continua calea dialogului pentru a asigura stabilitate şi echilibru în sistemul medical. Punem în centrul acestui dialog accesul pacienţilor din România la îngrijiri medicale", a mai spus şefa CNAS.
Este prima întâlnire între reprezentanţi ai CNAS şi cei ai medicilor de familie şi din ambulatoriul clinic după publicarea proiectelor de modificare a Contractului-cadru şi a Normelor metodologice de aplicare a acestuia, care reduc substanţial finanţarea medicinei de familie şi de ambulatoriu de specialitate de la 1 februarie.
"Faţă de cele expuse de reprezentanţii medicilor, preşedintele CNAS a precizat că se vor depune diligenţe pentru identificarea de soluţii prin negocierile şi consultările ce vor avea loc în data de 18 ianuarie 2024, al căror desfăşurător a fost anunţat deja public. Totodată, Valeria Herdea a afirmat că CNAS este deschisă la propuneri concrete de rezolvare a problemelor expuse, precizând că este recomandabilă o evaluare a impactului financiar al respectivelor propuneri", mai arată comunicatul CNAS.
PROPUNERILE CARE AU STÂRNIT PROTESTE
Săptămâna trecută, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a publicat proiectul privind valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în medicina de familie şi în ambulatoriu, ţinând cont de sumele alocate pentru fiecare domeniu de asistenţă medicală prin Legea bugetului de stat pe anul 2024. Sumele sunt semnificativ mai mici decât cele de anul trecut, iar Colegiul Medicilor consideră că decizia va avea “consecinţe grave asupra îndeplinirii nevoilor de îngrijiri medicale ale populaţiei”.
CNAS a anunţat, pentru medicina primară, o valoare a punctului per capita de 7,7 lei în 2024 şi o valoare a punctului pe serviciu medical de 6,2 lei, în scădere de la 12 lei per capita şi 8 lei pe serviciu în 2023. Astfel, valoarea punctului per capita scade cu 35,8% în medicina de familie, iar valoarea pe serviciu – cu 22,5% (mai jos valorile pentru asistenţa primară din 2023 decise de CNAS).
Pentru asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, valoarea punctului pe serviciu medical scade cu 26,7%, de la 4,5 lei în 2023 la 3,3 lei în 2024.
Colegiul Medicilor a calculat că finanţarea reală se reduce cu 30% pentru medicina de familie în 2024, cu 27% pentru ambulatoriul de specialitate şi cu 50% pentru serviciile de stomatologie.
Reprezentanţii medicilor de familie au solicitat renegocierea alocărilor şi menţinerea acestora cel puţin la nivelul din 2023, avertizând că ar putea recurge la proteste şi la refuzul de a semna noi contracte cu CNAS, ceea ce înseamnă că pacienţii vor plăti din buzunar consultaţiile de la 1 februarie.