Federaţia „Solidaritatea Sanitară” se va ţine de calendarul protestelor anunţat pentru următoarea perioadă, chiar dacă Federaţia Sanitas a declarat luni că aşteaptă un răspuns din partea Executivului, după care va decide ce va face în continuare. Federaţia Sanitas a intrat în grevă japoneză, iar „Solidaritatea Sanitară” desfăşoară protestul numit Demisia din contractele de gărzi suplimentare (CIM-urile cu timp parţial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază) şi până acum peste 1000 de medici au ameninţat că nu vor mai face gărzi în spitale de la 1 iulie 2023.
Consiliul de Coordonare al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, întrunit în perioada 22-25 iunie 2023, decisese continuarea protestelor pentru susţinerea revendicărilor, astfel că pe 29 iunie 2023 ar urma lansarea unui protest inovativ şi transmiterea solicitărilor de încheiere a Acordului şi Procedurii pentru grevă, pe 6 iulie 2023 pichetarea unităţilor sanitare din ţară, pe 12 iulie 2023 organizarea unui nou Miting naţional al angajaţilor din Sănătate în Piaţa Victoriei, pe 19 iulie 2023 greva de avertisment şi pe 27 iulie 2023 greva generală. Totul s-ar putea încheia azi, dacă la finalul zilei guvernanţii vor fi de acord cu revendicările sindicaliştilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.
Principalele revendicări sunt mai ales de natură salarială. Astfel, sindicaliştii de la Solidaritatea Sanitară solicită în primul rând acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toţi angajaţii din sănătate, raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari, raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal şi plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.
O altă solicitare este adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătăţii (în forma stabilită cu partenerii sociali) şi aplicarea cât mai rapidă a acestuia.
Sindicaliştii cer şi actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană luând ca referinţă salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.
Alte revendicări ţin de deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate şi de creşterea ponderii cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.
În cadrul protestelor organizate de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, cca. 10% dintre medicii care efectuează gărzi suplimentare normei de bază au aderat deja la acţiunea Demisia din contractele de gărzi suplimentare (CIM-urile cu timp parţial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază).
Această formă de protest este îndreptată împotriva modalităţii în care este recompensată contribuţia la asigurarea continuităţii serviciilor medicale în acest moment şi în proiectul noii legi a salarizării, ea vizând totodată susţinerea Decalogului revendicărilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.
Acţiunea este una de avertizare precoce, menită să determine Guvernul să identifice soluţiile necesare pentru onorarea revendicărilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”. Guvernanţii trebuie să aibă în vedere riscurile acestei forme de exprimare a nemulţumirii medicilor faţă de recompensa acordată pentru contribuţia la asigurarea continuităţii serviciilor medicale.
În ceea ce-i priveşte pe liderii de sindicat ai Federaţiei Sanitas, aceştia aşteaptă să vadă ce pun pe hârtie guvernanţii din discuţiile purtate astăzi, luni, 26 iunie 2023, şi apoi vor renunţa la toate formele de protest.