În România sunt peste 200.000 de pacienţi oncologici, 2700 dintre aceştia fiind copii, potrivit preşedintei Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea.
„Din păcate, avem 207.722 de pacienţi cu cancer şi tot din păcate avem 2.700 de copii şi vorbesc de copii minori care suferă de aceste afecţiuni oncologice, ceea ce este dramatic pentru starea de sănătate a unei populaţii", a transmis dr. Herdea, luni, citată de Agerpres.
Numărul de cazuri noi de cancer diagnosticate în România a crescut în 2023 cu 21% faţă de anul anterior, potrivit Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), care citează date ale Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Astfel, potrivit FABC, în România, se înregistrează în fiecare an peste 20.000 de decese evitabile din patologia oncologică, cu 45% peste media europeană.
În plus, datele Registrului European privind Inechităţile în Cancer arată că România înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate prematură din cauza cancerului de sân şi cancerului de col uterin din Uniunea Europeană, precum şi a patra cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer pulmonar.
Preşedinta CNAS a precizat că, potrivit ultimelor date legate disponibile legate de impactul cancerului în România, în programul naţional de oncologie sunt înregistraţi peste 200.000 de pacienţi, ceea ce înseamnă că aproximativ 1% din populaţia ţării suferă de cancer.