În urma restricţiilor impuse de Ordonanţa Militară nr 2/2020, cabinetele medicale dentare din România şi-au sistat temporar activitatea. Totuşi, urgenţele stomatologice vor fi asigurate printr-o excepţie prevăzută în această ordonanţă. Colegiul Medicilor Stomatologi din România susţine că numai DSP Dolj a stabilit deja care sunt centrele care vor asigura servicii stomatologice de urgenţă, prin urmare solicită tuturor DSP-urilor din ţară lista cabinetelor care vor asigura aceste servicii până la ridicarea restricţiilor impuse de Ordonanţă.
Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) este în legătură permanentă cu DSP-urile din toată ţara şi este gata să ajute oricând, cu orice este nevoie, arată organizaţia medicilor într-un comunicat de presă, susâinând că a transmis, încă de săptămâna trecută, tuturor colegiilor teritoriale să pună la dispoziţia autorităţilor publice, liste cu toate cabinetele stomatologice, indiferent de forma de organizare – publică sau privată – pentru a se găsi cea mai bună variantă pentru pacienţi.
Deocamdată DSP Dolj a stabilit centrele care vor asigura servicii stomatologice de urgenţă şi anume: în Craiova – la nivelul Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă – 2 cabinete cu o singură tură de zi şi un cabinet cu program permanent (3 ture de 8 ore); în Calafat – 1 cabinet cu program permanent (3 ture de 8 ore).
Pentru persoanele COVID pozitive şi persoanele aflate în carantină în Craiova va fi deschis cabinetul medical stomatologic din cadrul Liceului Odobleja, cu program în două ture (08.00 – 20.00 şi 20.00-08.00)
În ceea ce priveşte cabinetele dentare care pot acorda servicii de urgenţă, conform deciziei BExN nr. 16, emisă în data de 24 martie de către CMSR, unităţile publice sau private se pot implica în acordarea serviciilor stomatologice de urgenţă dacă fac dovada că pot asigura măsuri de protecţie totală a pacienţilor şi a personalului medical în faţa infectării cu noul coronavirus.
,,În acest moment ar fi putut exista serviciul de medicină stomatologică în fiecare unitate de primiri urgenţe din ţară dacă managerii de spital ar fi făcut demersuri în acest sens. În aceste condiţii de pandemie însă, conform legii în vigoare, angajarea medicilor stomatologi în unităţile de primiri urgenţe se poate face imediat, fără concurs, pe o perioadă de 6 luni. Colegiul Medicilor Stomatologi din România este pregătit să ajute orice manager doreşte să înfiinţeze linie de gardă pentru servicii stomatologice”, a precizat prof. dr. Ecaterina Ionescu, preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România.