Campania de prevenţie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti, „Asumă-ţi să fii sănătos!" revine anul acesta pe litoralul românesc pentru a oferi consultaţii medicale turiştilor aflaţi în această perioadă la Malul Mării Negre, care vor putea beneficia gratuit de o evaluare dermatologică, endocrinologică sau pediatrică.
Cancerul de piele este o problemă importantă de sănătate publică, fiind cel mai frecvent cancer în populaţia albă. Incidenţa acestui cancer a crescut de 3-4 ori în ultimele decade şi se află în continuă creştere, în contextul extinderii duratei de viaţă, îmbătrânirii populaţiei şi continuării comportamentelor de expunere la soare.
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) o treime din cancerele diagnosticate în întreaga lume sunt cancere cutanate.
Turiştii aflaţi în concediu pe litoral, în perioada 12-17 august, vor putea beneficia de consultaţii gratuite din partea mai multor medici dermatologi, endocrinologi şi pediatri, în cadrul campaniei de prevenţie „Asumă-ţi să fii sănătos!", derulată pentru al patrulea an consecutiv.
Pe parcursul celor şase zile ale campaniei, toţi cei care doresc consultaţii vor putea apela la cei 36 de medici rezidenţi şi specialişti care vor fi prezenţi în cele cinci puncte de lucru special amenajate (corturi ale Ministerului Apărării Naţionale pe care vor fi afişate bannere ale campaniei) în următoarele staţiuni: Olimp, Neptun, Jupiter, Saturn şi Mangalia.
Consultaţiile se vor face în perioada 12-17 august în intervalele orare 09,00 - 12,00 şi 15,00 - 18,00, cu excepţia zilei de 17 august, când programul de screening se va derula doar în cursul dimineţii.
Corturile vor fi amplasate lângă următoarele repere: în Olimp - pe plajă lângă Punctul de Observaţie Salvamar/plajă Hotel Meduza; în Neptun - pe plajă în zona punct Salvamar; în Jupiter - pe plajă lângă Punctul de Observaţie Salvamar; în Saturn - pe plajă lângă punctul SMURD şi pe plaja din Mangalia în zona punctului Salvamar.
Consultaţiile medicale sunt oferite de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila, prin Societatea Română de Dermatologie, Societatea Română de Endocrinologie şi Societatea Română de Pediatrie, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale şi al Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa.
„Devenit deja un eveniment anual de tradiţie, campania de prevenţie a Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila - 'Asumă-ţi să fii sănătos!' - revine anul acesta pe litoralul românesc pentru a oferi cât mai multe consultaţii medicale turiştilor aflaţi în această perioadă la Malul Mării Negre şi care vor alege să-şi sacrifice câteva zeci de minute din concediul de odihnă pentru o evaluare dermatologică, endocrinologică sau pediatrică şi în definitiv pentru siguranţa stării lor de sănătate" a declarat, crectorul UMF „Carol Davila", Viorel Jinga, citat de Agerpres.
Acesta a adăugat că, având experienţa ediţiilor anterioare, când au fost înregistrate creşteri succesive ale numărului de turişti, anul acesta va fi depăşit recordul din 2023, când au fost 4.757 de consultaţii şi au fost depistate 39 de cazuri de suspiciuni legate de posibile afecţiuni tumorale de ordin dermatologic, multiple cazuri de hipertensiune arterială nediagnosticată până la acel moment sau cazuri de obezitate, dar şi de subnutriţie infantilă.
De-a lungul celor 10 ani de la debutul campaniei Euromelanoma, peste 30.000 de români au beneficiat de consultaţii dematologice gratuite, iar alte câteva zeci de mii de persoane au fost informate în detaliu asupra riscurilor la care îşi pot expune pielea, dar şi cum se poate preveni apariţia unei afecţiuni cutanate.
De la debutul campaniei „Asumă-ţi să fii sănătos!"- a UMF „Carol Davila", din luna august a anului 2021 şi până anul trecut, în cele trei ediţii consecutive s-au realizat 11.197 de consultaţii, în regim gratuit, în aproximativ 1.000 de ore în care medicii dermatologi, endocrinologi şi pediatri au interacţionat permanent cu turiştii care au apelat la serviciile medicale.
În 2022, numărul total al consultaţiilor medicale înregistrate a fost de 4.374 din care 2.014 - consultaţii de dermatologie pentru screening melanom; iar în specialitatea endocrinologie s-au realizat 1.525 de consultaţii pentru screening sindrom metabolic şi 835 de consultaţii pentru screening osteoporoză.
Numărul total al consultaţiilor medicale înregistrate în cadrul campaniei în 2021 - 2.066 din care 913 - consultaţii de dermatologie pentru screening melanom; iar în specialitatea endocrinologie s-au realizat 709 consultaţii pentru screening sindrom metabolic şi 444 pentru screening osteoporoză.
Principalele forme de cancer de piele sunt melanomul şi cancerele de piele de tip non-melanom (NMSC, epitelioame cutanate).
Melanomul (MM) reprezintă sub 5% din cazurile de cancer cutanat şi este responsabil de 75% din decesele cauzate de cancerele de piele. Carcinomul bazocelular CBC este cea mai frecventă formă de cancer cutanat (75%), urmată de carcinomul spinocelular CSC (20%).
Cancerele de piele reprezintă o povară pentru sistemele de sănătate, fiind asociate cu morbiditate, mortalitate şi costuri medicale ridicate în cazurile avansate.
Depistarea precoce este principala modalitate de reducere a morbidităţii, mortalităţii şi costurilor economice şi sociale ale cancerelor cutanate.
Coordonatorul echipei de medici dermatologi înscrişi în programul de voluntariat al campaniei UMFCD - „Asumă-ţi să fii sănătos!" - Litoral 2024 va fi şi anul acesta dr.Alin Nicolescu , medic care coordonează de altfel şi campaniile anuale Euromelanoma.
Puteţi accesa pagina online pentru a învăţa cum să depistaţi semnele cancerului de piele.