Israelul a decis, după o evaluare proprie, să recunoască automat doar diplomele medicilor emise de două instituţii de învăţământ superior din România, universităţile de medicină şi farmacie din Cluj şi Bucureşti.
Anunţul a fost făcut marţi de UMF "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, care a primit o scrisoare oficială în acest sens de la directorul departamentului de acreditări pentru profesioniştii din domeniul medical din Israel, Dr. Shaul Yatziv.
În 2018, autorităţile în domeniul Sănătăţii din Israel au decis să recunoască doar diplomele medicale emise în ţări membre ale Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) - un club al statelor dezvoltate, din care România nu face încă parte - şi diplomele facultăţilor de medicină din state nemembre ale OCDE care au fost acreditate după standardele Federaţiei Mondiale de Educaţie Medicală (WFME).
Ulterior, Israelul a impus criterii dure de acreditare pentru cei care aveau diplome de studiu emise în România şi care doreau să profeseze în această ţară.
Circa 60% dintre medicii din Israel au diplome obţinute în străinătate, potrivit estimărilor actuale, iar mulţi tineri israelieni au studiat sau studiază medicina în România.
Diplomele emise de UMF Cluj şi UMF Bucureşti au fost recunoscute după o evaluare realizată de o comisie israeliană.
“Astfel, în urma evaluării, din România vor fi recunoscute diplomele de la UMF ‘Iuliu Haţieganu’ din Cluj-Napoca şi de la UMF ‘Carol Davila’ din Bucureşti”, anua precizat marţi UMF Cluj.
“Decizia a fost comunicată printr-o scrisoare oficială de către Dr. Shaul Yatziv, directorul departamentului de acreditări pentru profesioniştii din domeniul medical, şi vine în urma unei vizite pe care Dr. Yatziv, împreună cu o comisie a Ministerului Sănătăţii din Israel, a făcut-o la Cluj-Napoca, în care aceştia au analizat standardele pregătirii pe care o oferă facultatea de medicină”, a completat instituţia de învăţământ superior.
În urma deciziei autorităţilor din Israel, absolvenţii facultăţilor de medicină din Cluj şi Bucureşti au dreptul de a profesa în această ţară în urma examenului de rezidenţiat.
În octombrie 2019, Facultatea de Medicină din cadrul UMF „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca a devenit prima instituţie de învăţământ medical din România care a primit acreditarea internaţională pentru calitatea educaţiei.
Rezultatul a venit ca urmare a raportului favorabil întocmit în urma evaluării externe realizate de AMSE (Asociaţia Şcolilor de Medicină Europene) şi ASIIN (Agenţia pentru Acreditarea Programelor de Studiu în Inginerie, Matematică şi Ştiinţe Naturale), ambele cu sediul în Germania.
Certificarea internaţională reprezintă o recunoaştere a valorii instituţiei de învăţământ şi oferă un atu în plus absolvenţilor.
Procesul de evaluare a fost realizat după standardele World Federation of Medical Education (WFME), întâlnirea cu evaluatorii având loc în perioada 6-9 mai 2019.