În prezent, există mari întârzieri la Institutele Naţionale de Medicină Legală (INML) pentru analizarea probelor solicitate de poliţie de la testele anti-drog la şoferi. Ministerul Sănătăţii a anunţat că acţionează în regim de urgenţă pentru a rezolva criza analizelor toxicologice.
Potrivit legii, dacă testul anti-drog iese pozitiv, şoferului trebuie să-i fie recoltate mostre biologice (sânge/urină), pentru analizele de laborator.
Recoltarea probelor biologice de la persoanele implicate în evenimente sau împrejurãri în legãturã cu traficul rutier, în vederea determinãrii alcoolemiei sau a prezenţei în organism a produselor ori a substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora, din dispoziţia organelor abilitate, se face în cadrul Institutului Medico-Legal de cãtre personalul medical.
Determinarea, în vederea probaţiunii judiciare, a alcoolemiei sau a prezenţei în organismul unei persoane a produselor sau substanţelor stupefiante (droguri) ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se realizeazã numai în laboratoarele de toxicologie din cadrul instituţiilor medico-legale.
Doar rezultatul acestor analize, care certifică sau infirmă consumul de droguri, are valoare de probă.
În prezent, există mari intarzieri, chiar şi de mai multe luni, până când şoferii auto află rezultatul analizelor medico-legale, timp în care permisul le este suspendat, iar dosarul este blocat, potrivit unor rapoarte de presă.
De asemenea testele anti-drog pot da şi valori fals pozitive/negative.
Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat joi că aproape 650 de echipamente vor ajunge la institute şi servicii de medicină legală din întreaga ţară.
Achiziţia este realizată printr-un proiect finanţat de Banca Mondială.
Potrivit MS, 26 de milioane de euro vor fi investiţi în echipamente de ultimă generaţie pentru detectarea substanţelor psihoactive.