Pentru a primi acreditarea ANMCS, unităţile sanitare obligate să aibă structură de management al calităţii serviciilor de sănătate

Pentru a primi acreditarea ANMCS, unităţile sanitare obligate să aibă structură de management al calităţii serviciilor de sănătate

O nouă Ordonanţă de Urgenţă, publicată astăzi, aduce modificări majore privind funcţionarea structurii de management al calităţii serviciilor de sănătate din spitale şi unităţi sanitare, care vor să primească acreditarea Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS).

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 80/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii, publicată în Monitorul Oficial, introduce obligativitatea pentru unităţile sanitare care doresc acreditarea de a avea o structură de management al calităţii serviciilor de sănătate. Mai mult, în această structură trebuie să existe cel puţin un post de medic, iar organizarea, funcţionarea şi atribuţiile principale ale acestei structuri se stabilesc prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui ANMCS.

În cadrul structurii de management al calităţii serviciilor de sănătate, medicii trebuie să deţină la data încadrării avizul de liberă practică şi un atestat de studii complementare în managementul serviciilor de sănătate eliberat de către Ministerul Sănătăţii.

În cazul în care nu deţin acest atestat, au obligaţia de a-l obţine în termen de maximum un an de la data încadrării în cadrul structurii de management al calităţii serviciilor de sănătate. Sunt exceptaţi de la deţinerea atestatului medicii specialişti sau primari confirmaţi în specialitatea sănătate publică şi management.

Ciclul de acreditare este intervalul de 5 ani de utilizare a unei ediţii a standardelor ANMCS, dar în situaţii de epidemii, pandemii, cataclism, dezastre naturale sau catastrofe, ciclul de acreditare poate fi prelungit prin hotărârea Colegiului director al ANMCS la propunerea preşedintelui acesteia.

Potrivit ANMCS, aceste modificări au avut în vedere actualul context epidemiologic generat de pandemia cu Noul Coronavirus  SARS-CoV-2  care impune luarea unor măsuri care ţin de prevenire, combatere, dotări, proceduri şi modalităţi de abordare în ceea ce priveşte combaterea răspândirii infecţiilor.

Peste 65% dintre pacienţi s-au plâns de sistemul sanitar în perioada pandemiei

Aproape 100 de români, care au fost pacienţi sau aparţinători ai unor bolnavi care s-au tratat în spitalele din România, au transmis experienţa lor către ANMCS, în ultimele două luni, cât a fost stare de urgenţă din cauza pandemiei de coronavirus. Peste 65%, au descris condiţiile de igienă din anumite unităţi sanitare, s-au plâns de comportamentul unor cadre medicale sau de timpul de aşteptare pentru un consult medical sau investigaţie. Au existat însă şi mesaje în care pacienţii au lăudat profesionalismul personalului medical şi condiţiile oferite pe durata tratamentului în unele unităţi spitaliceşti.

ANMCS a precizat că toate mesajele primite au fost transmise reprezentanţilor unităţilor sanitare (manager, director medical şi responsabil cu managementul calităţii).

Pentru mesajele negative a fost solicitat, în cadrul procesului de monitorizare post-acreditare, un punct de vedere precum şi măsurile luate pentru remedierea celor sesizate. Lipsa de răspuns la aceste solicitări poate duce la suspendarea acreditării. Pe perioada pandemiei COVID-19, conform recomandărilor ANMCS, spitalele din România trebuia să elaboreze un Plan de prevenire şi control al infecţiei cu SARS-COV-2 după modelul planului pentru infecţiile asociate asistenţei medicale, dar adaptat la situaţia specifică riscului infecţios cu noul coronavirus.

Urmăriţi şi [VIDEO] Etapa post COVID: Spitale fără hârtii şi medici de familie degrevaţi de birocraţie

viewscnt